Helyi közélet

2011.07.25. 18:05

Rendszeresen tartanak ellenőrzéseket

Nyíregyháza. – Rendszeres, szigorított ellenőrzéseket tart 2011-ben a közterület-felügyelet a rendőrséggel közösen Nyíregyházán annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiállított parkolási igazolvánnyal visszaélőket felderítsék.

Nyíregyháza. – Rendszeres, szigorított ellenőrzéseket tart 2011-ben a közterület-felügyelet a rendőrséggel közösen Nyíregyházán annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiállított parkolási igazolvánnyal visszaélőket felderítsék. A tavaszi akció után jelenleg is tart az egy hónapos nyári ellenőrzés, amely kiterjed a jogszerű használatra éppúgy, mint a mozgásukban korlátozottaknak fenntartott parkolók jogosulatlan igénybevételére. Csak emlékeztetőül: tavaly parkoló jogosulatlan elfoglalásáért 1 074 személlyel szemben 1 millió 158 ezer forint bírságot szabott ki a nyíregyházi közterület-felügyelet és 410 személyt jelentettek fel szabálysértés, illetve közokirat hamisítás bűncselekmény miatt.– Összességében elmondhatjuk, hogy az idei kiemelt ellenőrzések során már megközelítettük a tavalyi statisztikát – mondta el lapunknak Tóth Géza, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője. Az egy hónapon át tartó akció első két hetében, július 4-e és 17-e között, 134 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, 6 feljelentést tettek és egy esetben előállították a  szabálytalankodót.

– Akkor, ha valaki saját jogon, de lejárt parkolókártyát használ, már az is szankcionálható, ilyen esetekben figyelmeztetni szoktuk a tulajdonost. Abban az esetben, ha nem saját jogcímen használja a kártyát, az már bűncselekménynek minősül és akár börtönbüntetéssel is sújtható az elkövető – érzékelteti a tett súlyosságát Tóth Géza. Hamisított kártyával Nyíregyházán két évvel ezelőtt találkoztak utoljára a felügyelők, ma több mint két és félezer személynek van a megyeszékhelyen mozgáskorlátozott parkolókártyája. A felügyelet vezetője szerint, amíg viszonylag könnyen hozzá lehet jutni a kártyához nem érdemes hamisítani. Előfordul  Nyíregyházán a jogosulatlan használat, amikor nem a kártya tulajdonosa vezeti az autót, és a mozgáskorlátozottat sem szállítja, azonban a leggyakoribb az, amikor úgy veszik igénybe a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót, hogy arra semmi sem jogosítja fel az autó vezetőjét. – Ez a leginkább elkövetett szabálysértés, sok esetben a figyelmetlenség számlájára írható, de gyakori a szándékosság is – ismeri el Tóth Géza és hozzáteszi: a rendszeres ellenőrzés hatására, egyre jellemzőbb a kártyák szakszerű használata, ám a rend megnyugtató helyreállítása érdekében a második félévben is lesz kiemelt, szigorított, a rendőrséggel közös akciójuk.


– Nehogy újra bennünket büntessenek – kezdte panaszát B. Mihály nyíregyházi mozgássérült. – Mostanában rendszeresen ellenőrzik a mozgáskorlátozottak parkolási kártyáját. Nagyon helyesen teszik, hisz gyakran tapasztaljuk, hogy sokan visszaélnek vele. Az is bűn, ha valaki úgy használja, amikor nincs meg a jogosultsága (nincs mellette a sérült családtag stb.)

De lenne egy kérésünk, nézzék meg a kártya érvényességét is, hisz hallani lehetett elhunyt családtag régi engedélyéről, „fénymásolt” engedélyekről, vagy mikor betörték az autó ablakát és ellopták azt. Minden esetre, attól félünk, valaki kideríti, hogy mindez nagyon sok plusz feladatot ró az illetékesekre, ezért megvonják ezt az utolsó kedvezményt is, mint például a kedvezményes külföldi beszerzést, vagy az üzemanyag támogatást.


Változott a jogszabály

– A július 2-ától hatályos Kormányrendelet több ponton is módosította a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló jogszabályt – mondta el dr. Gál György, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály vezetője. – A személygépkocsi szerzési és átalakítási támogatásról ezután már nem a helyi önkormányzat, hanem a megyei Kormányhivatalok Szociális és Gyámhivatala dönt. Ezért a folyamatban lévő, utalvány kibocsátással le nem zárt kérelmeket ügyében megszüntető határozatot állítanak ki, amelyet megküldenek a kérelmezőnek azzal a tájékoztatóval kiegészítve, hogy az új kérelmet hol és hogyan, milyen jogosultsági feltételek mellett nyújthatja be szeptember 15-ig. A már kiadott utalványok az érvényességük lejártáig, de legkésőbb 2011. december 31-éig érvényesek.– Szintén e rendelet értelmében július 2-a után háziorvos már nem állíthat ki mozgáskorlátozottságot megállapító szakvéleményt – az un. „hétpontos igazolást”, ezt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal jogkörébe utalta a törvényhozó. Azaz csak az ezt megelőzően kiadott háziorvosi vélemény alapján állítható ki a mozgáskorlátozott személy parkolási igazolványa, s amennyiben a korábban kibocsátott kártya lejárt a meghosszabbításhoz is csak az új rendelet hatálybalépése előtti háziorvosi szakvélemény fogadható el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában