Helyi közélet

2011.07.24. 13:13

Szabadság illeti meg

A közelmúltban a tv-ben, rádióban is téma volt, de társaságban emberekkel beszélgetve is egyre többször felmerül egy érdekes ügy, a fizetett szabadság! Azt mindenki tudja, hogy aki dolgozik, beosztásától függetlenül fizetett szabadság illeti meg.

A közelmúltban a tv-ben, rádióban is téma volt, de társaságban emberekkel beszélgetve is egyre többször felmerül egy érdekes ügy, a fizetett szabadság! Azt mindenki tudja, hogy aki dolgozik, beosztásától függetlenül fizetett szabadság illeti meg. Ennek mennyisége régen a munkában eltöltött évektől, ma a kortól függ. Úgy tudom, hogy 45 év felett 30 nap (ez a maximum) jár egy évre. Eddig rendben is lenne ez a dolog, szóra sem érdemes. De a szabadságnak vannak árnyoldalai is, mert vissza lehet vele élni az egyén számára pozitív és negatív irányba is.

Vegyük a pozitív oldalt. Ha valamilyen oknál fogva nem vette ki a szabadságot, pénzre lehet váltani. Magas beosztású embereket nem lehet ellenőrizni, ha nincs bent a munkahelyén, hogy szabadságon van-e, vagy kiküldetésben. Ez csakis a becsületességén mulik. Ezt meg kellene szüntetni, mert a szabadság azért jár, hogy pihenjen, tehát a megváltást meg kellene szüntetni. Így nem fordulhatna elő, hogy egyes emberek több milliós szabadság megváltási összeget vesznek fel. Az egyén számára negatív oldalon kétfajta lehetőség van: a munkáltató a dolgozó szabadságát se ki nem adja, se ki nem fizeti! Ezért a dolgozó papíron kiíratja, de dolgozik. De nem szól a dolgozó senkinek, mert nem szeretné a munkanélküliek táborát növelni. Tehát a szabadság ügye így áll kis országunkban.

Darvas Iván, Csaroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában