Helyi közélet

2011.07.26. 07:09

Trükkös kártyajáték

Ittas vezetés, kábítószer hatása alatt okozott baleset, áruházi tolvajlás után (mellett) a rokkantkártyával is színre léptek&nbsp;– <strong>Nyéki Zsolt jegyzete</strong>

Ittas vezetés, kábítószer hatása alatt okozott baleset, áruházi tolvajlás után (mellett) a rokkantkártyával is színre léptek – Nyéki Zsolt jegyzete

Aki használja anélkül, hogy rá lenne szorulva, nem gondolja tovább a történetet - azt, hogy milyen is lenne, ha valós jogosultság alapján tehetné ki az autója szélvédője mögé a mozgássérültek kedvezményes parkolókártyáját. Ha belegondolna, valószínűleg eltépné.

Bár meglehet, naivitás ez a feltételezés, és a „miért ne?” mentalitás uralja társadalmunkat. Csak meg kell nézni, miként mutat példát a fővárosból a hazai „művészvilág”: ittas vezetés, kábítószer hatása alatt okozott baleset, áruházi tolvajlás után (mellett) a rokkantkártyával is színre léptek. A mély gyász elől a celeb-létbe menekülő Klaudiánk érvelése például így hangzott, amikor elhunyt édesanyja mozgássérült igazolványával parkolt: az úgy volt, hogy amikor becsapta a terepjárója (a rászorultak tipikus típusa, ugye) ajtaját, az igazolvány kiesett a napellenző zsebéből, és lepottyant a műszerfalra. Pont úgy, ahogy azt rendesen ki szokták tenni. Bizony.

Vérlázító, de azért több igazság feszül itt egymásnak. Igaz, hogy ennyi rászorult a világon nem gurul az utakon, mint nálunk. Az is igaz, hogy a fűnyíró elvet itt sem ildomos követni: hiba lenne a csalókkal egy kalap alá venni azokat, akik kénytelenek e kedvezményekkel élni. Ők joggal érzik sértőnek, megalázónak az általánosítást. Rajtuk csattan az ostor, miközben épp őket kellene megvédeni az ügyeskedőktől.

A megoldás a szigorú ellenőrzés, és a gyors, következetes büntetés – mielőtt jó Klaudia mögött is megtöltik a tárgyalótermet a demonstráló kollégák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában