Helyi közélet

2011.08.11. 17:52

A méltányosságnak ára van

Nyíregyháza - Jelenlegi jogszabályaink alapján a lakossági hulladék elszállítása és ártalmatlanítása egy kötelezően igénybe veendő közszolgáltatás – indul ki a jogi háttérből Éberhardt Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás munkaszervezete, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója.

Nyíregyháza - Jelenlegi jogszabályaink alapján a lakossági hulladék elszállítása és ártalmatlanítása egy kötelezően igénybe veendő közszolgáltatás – indul ki a jogi háttérből Éberhardt Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás munkaszervezete, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója.Ezen túlmenően jogszabályok határoznak meg olyan további kötelezettségeket is – tér a részletekre –, melyek alapvetően befolyásolják a hulladékkezelés költségét (pl. nagy beruházási igényű hulladéklerakók, min. heti egyszeri begyűjtés stb.).

Mennyiségtől függően

Ennek az adott közszolgáltatásnak minden egyes településre (vagy akár szolgáltatási területre, megyére) levetítve van egy összes költsége, amit az ott élőknek kell megfizetniük. S itt jönnek a problémák: hogyan és milyen elvek szerint lehet differenciálni az egyes háztartásokra jutó díjakban (mennyiség, jövedelem, háztartásban élők szám, kor)? 

Természetesen a legigazságosabb rendszer az, ahol valamennyi igénybevevő egyforma mértékben fizet egy alapdíjat, azon felül pedig ki-ki az igénybevétel mértékének (pl. az elszállított hulladék súlyának) megfelelően fizet egy mennyiségfüggő díjat, és ezen tételek együtt adják ki a közszolgáltatás ellátásának költségét.

Önkormányzati rendelettel

Jelen műszaki körülmények között az egyedi súlymérés - ha nem is kivitelezhetetlen – de jelentős beruházási és üzemeltetési költéséggel jár, ami szintén megjelenne az alapdíjban. Megfelelő differenciálás érhető el különböző méretű edények (kukák) használatának biztosításával.

Itt az edényt akár a lakos, akár a közszolgáltató, akár az önkormányzat biztosíthatja, de annak beruházási költsége valahol megjelenik, melyet végső soron ismét a felhasználó fizet meg. A különböző méretű edények (pl. 3 különböző méret) használatának lehetőségét az önkormányzati rendeletnek kell szabályoznia (természetesen a közszolgáltatóval együttműködve), de még ebben az esetben is meghatározható olyan minimális edényméret, melynél kisebb nem használható.

A jövőre nézve a hulladék-közszolgáltatás költségei nagy valószínűséggel nőni fognak, ám a megyében általánosan alkalmazott díjak még így is jelentős mértékben alatta maradnak az ország más területein alkalmazott díjaknak – végez összehasonlítást Éberhardt Gábor.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában