Helyi közélet

2011.08.23. 18:51

A népszámlálásig erősítik az identitástudatot

Nyíregyháza - Hazánk történetében immár a 15 népszámlálásra készülnek ez év őszén. A teljes körű, megkérdezésen alapuló  összeírást október 1-je és november 30-a között kell végrehajtani a kérdezőbiztosoknak. Az idei népszámlálás fontos kérdése lesz a nemzetiségi, nyelvi kötődés és vallás kérdése, ezzel kapcsolatban tartottak tájékoztatót kedden délután a megyeházán.

Nyíregyháza - Hazánk történetében immár a 15 népszámlálásra készülnek ez év őszén. A teljes körű, megkérdezésen alapuló  összeírást október 1-je és november 30-a között kell végrehajtani a kérdezőbiztosoknak. Az idei népszámlálás fontos kérdése lesz a nemzetiségi, nyelvi kötődés és vallás kérdése, ezzel kapcsolatban tartottak tájékoztatót kedden délután a megyeházán.– A legutóbbi, 2001-es népszámlálás során hazánkban 200 ezren vallották magukat a roma kisebbséghez tartozónak, azonban a szociológusok szerint 3-szor ennyien vannak – mondta Malakucziné Póka Mária, a KSH regionális igazgatója. A népszámlálás fontos célja, hogy valós és komplex képet adjon a társadalom állapotáról és annak jellemzőiről. Ebbe beletartozik az is, hogy a cigány lakosság számáról pontos, de legalább a valósághoz közeli adatokat kapjunk. Ezért is lesz 2 nemzetiségre vonatkozó kérdés is a kérdőíven. Az önbevalláson alapuló önkéntes, kötelező, a valóságnak megfelelő adatszolgáltatás során a nemzeti és etnikai kérdésre nem kötelező válaszolni, ám a kisebbségi kérdezőbiztosok segíthetik, hogy az emberek felvállalják a kisebbséghez tartozásukat. Az igazgató szerint az elkövetkező hónapok feladata, hogy az identitástudatot erősítsék és a lakosság merje felvállalni orientációját.

Közös érdek a valós helyzet felmérése

A tájékoztatón kiderült, a megye 229-en településén keresték meg a cigány kisebbségi önkormányzati vezetők a jegyzőket, hogy kisebbségi kérdezőbiztosok is vegyenek részt az összeírásban. – Sok helyen merev elzárkózás, máshol egyetértés fogadta a javaslatot, pedig közös érdek a valós helyzet felmérése – mondta Varga Dénes megyei vezető. A legfrissebb információk szerint Szabolcsban 70-80 kisebbségi kérdezőbiztos vesz részt a népszámlálásban.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában