Helyi közélet

2011.08.22. 16:46

A szerencsehozó kéményseprők

Egész évben, folyamatosan dolgoznak a szerencsehozó kéményseprők, akiket ha megpillantunk, rögtön gombot markolászunk.

Egész évben, folyamatosan dolgoznak a szerencsehozó kéményseprők, akiket ha megpillantunk, rögtön gombot markolászunk.A nyári melegben a gyűjtőkéményekben kisebb a huzat a szokásosnál, így gyakrabban visszajuthat a lakásba a gáz. Érdemes tehát a nagy melegben odafigyelni a kémények állapotára. Barkó Zsolt tizennégy éve űzi a kéményseprést, szerinte nem csak mínusz húsz fokban nehéz a kémények tisztítása, a nyári hőségben sem egyszerű a feladat.

A fűtési szezonban népszerűbbek a kéményseprők

Ráadásul a fekete ruhás férfi azt is elárulja nekünk, hogy mi a szerencse és a kéményseprők közötti kultusz titka, miért hiszünk a babonában. – Régen, amikor leginkább nádfedeles otthonok voltak, gyakoriak voltak a tüzek. Kevésbé figyeltek a kémények tisztítására, és karbantartására, így amikor látták, hogy érkezik egy kéményseprő, örültek és tudták biztonságban lesznek – mondja.

– A gombfogás nem tudom hogyan kapcsolódott a legendához, de ha az utcán sétálok, a mai napig sokan markolásszák a sajátjukat, hátha szerencsét hozok nekik. – meséli, majd azt is megosztja velünk, nem csak télen aktívak a kéményseprők. – Mivel kötelező a kémények tisztán tartása, így folyamatosan járjuk a házakat, hogy ellenőrizzünk. Nyáron azonban sok helyre nem engednek be minket, vagy elzavarnak, bezzeg a fűtési szezonban ki sem látszunk a koromból – mondja mosolyogva Zsolt.

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában