Helyi közélet

2011.08.13. 10:45

Határtalanul lelkesedtek a Beregben

Barabás - Ha egy tábort immár huszonegyedik alkalommal képesek megrendezni, a szervezők előtt illetik kalapot emelni. Manapság is ápolják a hagyományt Toldi Zoltánnak, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkör vezetőjének a koordinálásával: a Barabás melletti Kaszonyi-hegyen található főhadiszállás adott otthont a beregi természetvédelmi tábornak.

Barabás - Ha egy tábort immár huszonegyedik alkalommal képesek megrendezni, a szervezők előtt illetik kalapot emelni. Manapság is ápolják a hagyományt Toldi Zoltánnak, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkör vezetőjének a koordinálásával: a Barabás melletti Kaszonyi-hegyen található főhadiszállás adott otthont a beregi természetvédelmi tábornak.– Az idei tábort a Kárpátokért Egyesület és a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közösen szervezte meg és az NCA támogatásával, és mint Ifjúsági Nyári Egyetem zajlott le. Ennek segítségével a nagy hagyományokra visszatekintő tábor közel száz hazai, romániai és ukrajnai (kárpátaljai) fiatalnak nyújtott lehetőséget arra, hogy egy hetet, pihenéssel összekötve ismerkedhessenek a természet rejtelmeivel – újságolta Toldi Zoltán. – A délelőtti túrákon a terület növény és állatvilágát felfedezve, a település ásott kútjainak vízminőségét vizsgálva, vagy éppen a fecskék elmúlt évekbeli pusztulásának hatásait kutatva formálódott a fiatalok környezettudatos gondolkodásmódja. A délutáni és az esti közösségi programokon egymás megismerésével, barátságok kialakulásával toleranciaképességük növekedett. Jó volt a tábor és jól érezték magukat a fiatalok éppen úgy, mint az őket irányító felnőttek.

A társadalom többségének a szemében különcnek számítva, nomád, sátortáborozás során a légkondicionált szobák számítógépes zümmögését, vagy éppen az esti diszkók hangos harsogását cserélték fel örömmel, a csöndre, a természet harmóniájára, az egymás értékeinek elfogadásán alapuló baráti szálak kialakítására.

– Egyre nehezebb az ilyen típusú táborok szervezése, hiszen a huszonegyedik századi életstílus átformálja a társadalmi tudatot, felnőtteknél éppen úgy, mint a felnövekvő generációknál – tette hozzá Inántsy Pap Sándor, a Kárpátokért Egyesület részéről. – Évről évre csökken az érdeklődés, egyre kevesebb fiatalnál van értéke az egészséges életmódnak, a lemondásokkal is járó, fáradságos túráknak, táborozásoknak. Ennek ellenére a mostani tábor sikerei megerősítették a szervezőket abban, hogy van értelme folytatni, a nagy tradíciókra visszatekintő táborozást. A természet értékeire való gyermeki rácsodálkozás élménye, a baráti szálak kialakulása határon inneni és túli fiatalok között olyan fontos dolog, akkora eredmény, hogy megéri a szervezés fáradságos munkáját befektetni. Érdemes érte dolgozni. Talán visszazökken a világ normális rendjébe, s a jövőben a több kötődés a természethez, a több tolerancia embertársainkhoz elv fogja meghatározni környezettudatos életünket.

- Ladányi Tóth Lajos -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában