Helyi közélet

2011.08.12. 07:27

Sikérsztori a búzatermés

Attól még alapvetően nem görbül le a száj, hogy kevésbé izgalmas őszibúza-szezont zárhatnak a magyar gazdák. Az időjárás a szebbik arcát mutatta, a termelők szakértelmének és a magas terményáraknak köszönhetően elégedett mosolyra fakasztó terméseredményeket regisztrálhatnak idén. Ha ez az ára az izgalommentességnek, ám legyen! Ladányi Tóth Lajos jegyzete

Attól még alapvetően nem görbül le a száj, hogy kevésbé izgalmas őszibúza-szezont zárhatnak a magyar gazdák. Az időjárás a szebbik arcát mutatta, a termelők szakértelmének és a magas terményáraknak köszönhetően elégedett mosolyra fakasztó terméseredményeket regisztrálhatnak idén. Ha ez az ára az izgalommentességnek, ám legyen! Ladányi Tóth Lajos jegyzeteA kenyér ünnepéhez közeledve minden hírmorzsát meg kell becsülni, ami az agrárium eme szeletéhez köthető. A szezon kezdete meglehetősen keserves volt: a belvizek és a csapadékos ősz miatt csúszott a vetés, azonban a gyomnövények és a kártevők aktivitását késleltető száraz, hűvös tavasz és a szakszerű növényvédelem új lendületet adott. Amennyiben az égiek is úgy akarják, a jövő hét végére országos viszonylatban befejeződhet a búza betakarítása. A tavalyinál több, 4 millió tonnányi gabona pihenhet meg az átmeneti szállásukként funkcionáló magtárakban. Így bőven lesz mit itthon a tejbe aprítani, exportra is jut több mint 1 millió tonna búza.

Nem csak a csikorgó kombájnok fordultak célegyenesbe, hanem a nyíregyházi sétálóutca építői is. A szemünk láttára műtik Nyíregyháza szívét. Különleges a látvány a belvárosban: kisebbfajta búzamező nőtt a kövek között. Bár sokan megvető pillantásokat vetnek a tenyeréből etető önkéntes magvetőre, újabb bizonyíték arra, hogy ki mint vet, úgy arat. A búza csak nő, nő, vég nélkül. A sikérsztori folytatódik.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában