Helyi közélet

2011.08.31. 17:27

Úttesten álló kéregetők

Nyíregyháza - Mindig remegés fog el, valahányszor Nyíregyházán a közelekési lámpáknál kéregető koldusokat látok - kezdi levelét nyíregyházi olvasónk.

Nyíregyháza - Mindig remegés fog el, valahányszor Nyíregyházán a közelekési lámpáknál kéregető koldusokat látok - kezdi levelét nyíregyházi olvasónk.Lassú, bizonytalan mozgásuk láttán nem tudom, hogy a legyengült szervezetük, az előrehaladott koruk vagy az alkohol hatása miatt mozognak így, de mindig attól félek, a kocsi elé lépnek, s a végén még én leszek a hibás. Számomra érthetetlen, hogy lehet megengedni ezt a szabálytalanságot. A kisfiamat a helyes közlekedésre nevelem, s joggal kérdezheti meg, hogy azok a bácsik miért botorkálhatnak az autósorok között. Azt hallottam most, hogy néhány város bekeményít, s szigorúbban lép fel a kocsik között kéregetők ellen. Vajon Nyíregyházán terveznek-e ilyen határozott, szigorú fellépést ellenük? – írta szerkesztőségünkhöz küldött levelében Németh László nyíregyházi olvasónk.

Harmincezer forintig terjedő pénzbírság

A közterületi koldulással kapcsolatban egy 1999-es kormány rendelt kimondja: aki közterületen vagy nyilvános helyen másokat zaklató módon koldul (a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, vagy házról házra, lakásról lakásra járva kéreget), harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

– Ezen jogszabály alapján a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki, a közterület-felügyelő szabálysértési feljelentést tehet. Nyíregyházán a fényjelző készülékeknél koldulókkal szemben mindkét szervezet külön-külön is, de havi rendszerességgel közösen is intézkedik – kaptuk a tájékoztatást a közterület-felügyelettől. A közterületek használatának, valamint a közutak nem közlekedési célú igénybevétele engedélyezésével kapcsolatos eljárásokról szóló közgyűlési rendelet tiltja és egyben ki is jelöli azt a belvárosi utcák által határolt területet hol a kéregetés szabálysértésnek számít és 3 000 forinttól 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Amennyiben egy személy ellen több feljelentés is érkezik, a szabálysértési törvény előírásai miatt az önkormányzati szabálysértési hatóság az ügyeket összevonja és a szabálysértések miatt csak egy pénzbírság kerül kiszabásra – derül ki a részletekről. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában az így kiszabott pénzbírságot a kéregetők nem fizetik meg, ezért az adók módjára behajtható. Ha erre sincs lehetőség, akkor a feltételek fennállása esetén közmunkára is átváltoztatható. Legvégső esetben, ha nincs más lehetőség, akkor a bíróság a pénzbírságot általában 1.000 Ft/nap. A közterület-felügyelők a munkájuk során szembesülnek azzal is, hogy mire elzárásra kerülne a sor, addigra az elkövetői kör más településre vonul át és ott folytatja tovább tevékenységét.

Megkérdeztük: Önt zavarja-e az autók között kéregetők jelenléte?

Dobronyi Gábor szerint a lehető legveszélyesebb formáját választják a pénzszerzésnek az autósorok között kéregetők: -Volt már példa rá ,hogy tőlem is kértek azonban én nem szívesen adtam egyetlen alkalommal sem.Véleményem szerint nem ez a megoldás az ilyen emberek problémáira.

Felesége, Dobronyi Gáborné nem vezet, mégis zavarják az utcán megjelenő hontalanok: - A munkanélküliség vezetett idáig. Össze kellene őket gyűjteni és közmunkákat kellene végeztetni velük. Tapasztalataim szerint igazán trükkösen össze tudják szedni a napi "betevőre"(kennyére vagy alkoholra) szánt pénzt.

A 19 éves Tóth Réka nem találkozik ezzel a problémával napi szinten. A parkokban lévő hajléktalanok jobban zavarják: -Próbálom őket elkerülni mégis megtalálnak. Ha esetleg nem adok pénzt szitkozódnak és átkozódnak is.

- Többnyire buszon utazom, de amikor egy-egy autóval való utazásra kerül sor akkor én is szembe találom magam ezzel a problémával. A kéregetéssel elvonják a vezetők figyelmét így könnyen történhet baleset amely során nem csak ők de az autóban ülők is megsérülhetnek. - válaszolta Reményi Korinna.

Saáry Jánosnét meglehetősen elszomorítja a kialakult helyzet: - Néhány alkalommal adtam egy csekély összeget az arrajáró kérgetőknek de erre a bajra a kormánynak kellene megoldást találni.

Saáry János véleménye szerint is veszélyes, de ennek ellenére nem zavarják autózás közben: Ezek az emberek erre kényszerültek valamilyen úton-módon. Ítélkezhetünk felettük és megvonhatjuk tőlük azt a pár fillért, bár én egyik lehetőség híve sem vagyok.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában