Helyi közélet

2011.09.24. 10:31

A kérdés: hol a határ?

Egyre gyorsabban robognak a hazai üzemanyagárak, az autósok tétlenül kénytelenek szemlélni az eseményeket. Az aktuális benzin- és gázolajárak alakulásáról egyre gyakrabban jut eszembe egy film, Sylvester Stallone legendás alakításával: Túl a csúcson. &nbsp;<strong>Tarnavölgyi Gergely jegyzete</strong>

Egyre gyorsabban robognak a hazai üzemanyagárak, az autósok tétlenül kénytelenek szemlélni az eseményeket. Az aktuális benzin- és gázolajárak alakulásáról egyre gyakrabban jut eszembe egy film, Sylvester Stallone legendás alakításával: Túl a csúcson.  Tarnavölgyi Gergely jegyzeteA világpiaci folyamatok mellett mostanra a kormány lépései is egyre fájdalmasabban hatnak, és az árak drágulásához vezetnek. Matolcsy György bejelentése például, miszerint az általános áfa-kulcs 25%-ról 27%-ra fog emelkedni, az a benzin és gázolajárban egy lépésben literenként hat forintos áremelkedésnek felel majd meg. Mivel a gázolajnál novembertől a jövedéki adó mértéke is emelkedik, ott így már összességében 22 forintos lehet majd literenként az áremelkedés mértéke.

Ezeken felül az időjárás, a vénasszonyok nyara is elősegíti a benzinturizmus sokadvirágzást. Gondoljunk csak bele: nem kell a kocsiban ülve, vacogva várakozni a határátkelőnél, a letekert ablakon kikönyökölve hallgathatjuk a szomszéd ország faleveinek lágy susogását. Nem beszélve az átkelőkhöz közeli, „maszek” benzinkutak vendégszerető tulajdonosairól. Ide hallom, ahogy  széles mosollyal az arcukon már most dörzsölik a tenyerüket.

"Én úgy is mindig ötezerért tankolok!"

A várható emelésekkel a hazai benzinár az EU középmezőnyébe tartozna, a környező országok közül a cseheket már utolérnénk, az osztrákokat pedig lehagynánk. A gázolaj esetében a környező országokban tapasztalható árszinteket literenként több mint húsz forinttal fogjuk felülmúlni. Persze annak „könnyű”, aki úgy fogja fel a dolgokat, mint az egyik utcánkbéli lakó: „Mit érdekelnek engem a benzinárak, én úgy is mindig ötezerért tankolok! ”

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában