Helyi közélet

2011.09.21. 12:25

A levegőből szúrják ki a parlagfüvet

Nyíregyháza - Három napig tart majd a 260 ezer hektáros megyei területek átvizsgálása.

Nyíregyháza - Három napig tart majd a 260 ezer hektáros megyei területek átvizsgálása.Szerda délelőtt - a sajtó nyilvánossága előtt - a Nyíregyházi Repülőtéren kezdődött meg a parlagfű mentesítési program keretében az a légi felderítés, amely a szakemberek szerint három napig fog tartani. A felderítés célja a parlagfűvel fertőzött területek pontos bemérése, ezek elhelyezkedését GPS koordináták segítségével határozzák meg.

Lapunknak Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földhivatalának Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője adott tájékoztatást az eddigi parlagfűmentesítési tapasztalatokról: – A beregi és a szatmári részen az országos átlaghoz képest kisebb a szenyezettség, a nyírségi részen viszont kicsivel nagyobb. Hogy néhány számadatot is említsek: 31 esetben szabtunk növényvédelmi bírságot ki, 250 alkalommal történt közérdekű védekezés a megyében. A bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig is kiterjedhet. Nálunk a legmagasabb kiszabott bírság 50 ezer forintot tett ki. A ma kezdődő, 260 ezer hektáron történő légi felderítés célja a parlagfűvel borított területek beazonosítása. A parlagfűvel borított területek, majd az ingatlantulajdonos beazonosítása után következik a hatósági fellépés – közölte a szakember.

A légi ellenőrzéshez elengedhetetlen kellék egy repülő alkalmatosság, esetünkben ez egy Alouette II SA 318 C - típusú többcélú helikopter. Ezt a helikoptert az Aluet Légiszolgáltató Kft. biztosítja, a cég ügyvezetőjével, Csóka Bélával is váltottunk néhány szót: – A pilótán kívül egy fotós, és egy olyan szakember utazik a helikopteren, aki rögzíti a fertőzött területek GPS koordinátáit.  A helikopter egyébként többcélú, végzünk vele szúnyogirtást, növényvédelmi feladatokat lát el, teheremelésre alkalmas, illetve falunapokon sétarepülésre használjuk.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában