Helyi közélet

2011.09.30. 15:26

TIGÁZ ellenes tüntetés: válaszol a szolgáltató

Rabruhában tüntet a TIGÁZ ellen Zentai Mihály, portálunk megkereste a szolgáltatót is, aki reagál a demonstrációig fajult témakört érintően.

Rabruhában tüntet a TIGÁZ ellen Zentai Mihály, portálunk megkereste a szolgáltatót is, aki reagál a demonstrációig fajult témakört érintően.Mint ahogy arról már beszámoltunk, Rabruhában, transzparenssel szervezett TIGÁZ ellenes, békés demonstrációt Nyíregyházán Zentai Mihály szeptember harmincadikán, a Korzó előtti szökőkútnál. Természetesen az üggyel kapcsolatban felkerestük a TIGÁZ-t is, aki a következőképen reagált az eseményekre.

 - A Tigáz az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett és fektet a szabálytalan vételezések és gázlopások felderítésére, ez ugyanis mindannyiunk érdeke. Többek között azért, mert a szabálytalan vételezések során kialakított megoldások életveszélyesek, valamint azért mert ezek költségének egy részét a tisztességes, számláikat rendszeresen fizető fogyasztók fizetik meg.

A szabálytalan vételezések ellen folytatott munkában a Tigáz mindig a vonatkozó törvények betartása mellett jár el:A földgázellátásról szóló 2008. XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30.) Korm. rendelet [Vhr.] I. számú mellékletének 47.§ (4) bekezdése: „Ha a felhasználó a szabálytalan vételezés tényét, vagy annak valamely elemét vitatja, a mérőberendezés kötelező szakértői vizsgálatát az elosztói engedélyes köteles igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel elvégeztetni. A vizsgálat megrendelésének és lebonyolításának szabályait a földgázelosztó üzletszabályzata tartalmazza.”

Társaságunknak a fenti jogszabály szerint kell eljárnia, mert a jogalkotó úgy hozta meg az eljárásrenddel kapcsolatos törvényeket, hogy azok kiküszöböljék a félreérthetőséget és garantálják a fogyasztók érdekeinek érvényesülését. Egyetértünk a jogalkotóval abban, hogy a helyszíni ellenőrzés során ne egy gázszerelő döntse el történt-e szabálytalan vételezés (lopás) vagy sem, hanem egy igazságügyi szakértő állapítsa meg a valós tényállást.Tévhit az, hogy Társaságunk választja meg az igazságügyi szakértőt. A fenti rendelkezés is kiemeli, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által akkreditált igazságügyi névjegyzékben szereplő szakértővel kell a vizsgálatot elvégeztetni, azaz Társaságunk számára a jogalkotó kijelöli a szakértői kört.

Nem hatósági személyek

Szeretnénk kiemelni azt, hogy az ellenőrzési eljárás során, a gázmérő leszerelése nem gyanúsítás. Munkatársaink nem hatósági személyek, így nem gyanúsíthatnak meg senkit. A fentiek alapján munkatársainknak a szabálytalan vételezésre utaló jelek esetén nincs mérlegelési joguk; a mérőt a Társaság költségén kicserélik, a helyszínen leszerelt mérőt dobozolják és az az igazságügyi szakértőhöz kerül el. A szakértő a vizsgálat során szakvéleményt készít. Amennyiben ez a szabálytalan vételezés tényét állapítja meg, akkor történik meg a gyanúsítás a szakértő részéről.

Az eljárásrendnek megfelelően a szakértői vizsgálat időpontjáról és helyszínéről előzetesen  levélben tájékoztatjuk a fogyasztókat, továbbá felhívjuk figyelmüket arra, hogy amennyiben a gázmérőn talált sérülés(ek) illetve a működésében mutatkozó eltérés oka a fogyasztó előtt is ismert, amit esetlegesen a szakértői vizsgálat is igazolna, akkor személyes egyeztetést ajánl Társaságunk, hogy közösen keressük a megoldást.  

Üzletszabályzatunkat a Magyar Energia Hivatal hagyja jóvá. A MEH tiszte az ágazat szereplői tevékenységének felügyelete, továbbá a fogyasztói érdekek védelmének biztosítása. A MEH által jóváhagyottak értelmében a kötbér mértékének megállapítását az alábbiak szerint kell végrehajtani:o   Amennyiben a szándékos visszaélés bizonyítható, de az elkövetés időtartama nem, a mérőórát manipuláló fogyasztónak 30 napra visszamenőlegesen napi 18 ezer (összesen 540 ezer) forintos kötbért kell fizetnie. Ha csak "alkalmassá tette" a berendezést ilyen beavatkozásra, a kötbér szintén 30 napra napi 13 ezer (azaz 390 ezer) forint.o   A fogyasztók által ellopott gáz értékének az így kiszabható kötbér mintegy a 10%-át fedezi csak (2010-ben az ellopott gáz értéke 9 milliárd forint volt, 2010-ben társaságunk éves szinten 840 millió Ft értékben szabott ki kötbért.) Társaságunk a gázmérők ellenőrzése során minden esetben a jogszabályok betartásával jár el és az eljárás minden részletéről pontosan és körültekintően tájékoztatja a fogyasztókat.

Kapcsolód cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában