Helyi közélet

2011.10.17. 19:12

Az éleslátás megőrzése a cél

Nyíregyháza - A Látás Világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vision 2020 világméretű  programja keretében 2000 óta rendezik meg minden október második csütörtökjén. A program célja két évtized alatt felszámolni a megelőzhető vaksági okokat. Magyarország a kezdetektől részese e programnak, hazánkban idén a prevencióra helyezték a hangsúlyt.

Nyíregyháza - A Látás Világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vision 2020 világméretű  programja keretében 2000 óta rendezik meg minden október második csütörtökjén. A program célja két évtized alatt felszámolni a megelőzhető vaksági okokat. Magyarország a kezdetektől részese e programnak, hazánkban idén a prevencióra helyezték a hangsúlyt.– Akárcsak Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nagyon sok esetben a betegség időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhető lenne a vakság kialakulása – mondja dr. Tsorbatzoglou Alexis, a Jósa András Oktatókórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. A fejlett országokban, köztük Magyarországon is a vakság három leggyakoribb oka az időskori makula-degeneráció, a diabetes (cukorbetegség) szemészeti szövődményei és a zöldhályog (glaukoma). Mint a főorvos fogalmaz, mindhárom betegség esetén kulcsfontosságú a korai diagnosztizálás és a szakszerű kezelés. A retinopathia, a szemfenék ideghártyájának (retina) hajszálér-károsodása a leggyakrabban előforduló szövődménye a cukorbetegségnek, de a különböző szürkehályog-formák (cataracta) is gyakrabban és fiatalabb korban jelentkeznek diabeteses betegeknél. A cukorbetegségben szenvedőknek tudniuk kell, hogy mennyire fontos az évi egyszeri szemészeti vizsgálat még az esetben is, ha korábban semmilyen szemészeti eltérést nem találtak, hiszen a szemészeti szövődmények korai felfedezésével és időben elkezdett kezelésével lényegesen nagyobb eséllyel menthető meg a betegek látása.

Modern műtéti technika

– A zöldhályog lényege a látóidegrostok folyamatos és visszafordíthatatlan pusztulása. Korai stádiumban a betegség tünetszegény, késői stádiumában azonban teljes vakságot is okozhat. Mivel a kezelés célja a betegség felfedezésekor még meglévő látóidegrostok védelme, további pusztulásuk megakadályozása, nyilvánvaló, hogy a beteg életminősége szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis – mondja dr. Tsorbatzoglou Alexis. – A betegség felismeréséhez azonban nem elég egyetlen látásvizsgálat, vagy a szemüveg felíratása, hanem jól felszerelt szakrendelőben szemész szakorvos által végzett, teljes körű szemészeti vizsgálatra van szükség, amely magában foglalja a szemnyomás mérést és a szemfenék vizsgálatot is. Zöldhályog gyanús esetekben a fentieken kívül elvégezzük a látótér és az optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálatokat is. El kell felejteni a hamis illúziókat – figyelmeztet a főorvos, s hozzáteszi: 40 éves kor felett a kor előrehaladtával többszörösére nő a zöldhályog előfordulási gyakorisága, ezért nagyon fontos a prevenció, a rendszeres vizsgálat.

Újdonság, hogy Európai Uniós pályázati támogatással a világ egyik legmodernebb szemsebészeti készülékével gazdagodott a Szemészeti Osztály, melynek segítségével mind a szürkehályog műtét, mind pedig az ideghártya és üvegtesti elváltozások műtétei (ún. vitrectómia) során a legmagasabb szintű műtéti ellátást tudjuk biztosítani - mondja dr. Tsorbatzoglou Alexis. Vitrectomia terén a legmagasabb progresszivitási szinten akkreditált osztályunkon évente több mint kétezer műtéti beavatkozást végzünk el, míg a különböző szakrendeléseinken megjelent betegek száma meghaladja a 60 ezret – sorolja a számokat az osztályvezető főorvos. A modern műtéti technikához magasan képzett szakember gárda társul, ennek is köszönhető, hogy a műtéteket jó posztoperatív eredménnyel végezzük. Célunk, hogy a megyében minél kevesebben veszítsék el a látásukat, ehhez viszont elengedhetetlen a betegek megfelelő együttműködése is.

Beutaló nélkül

A szemészeti szakrendelésre a Jósa András Oktatókórházban nem kell beutaló, viszont időpont egyeztetés szükséges.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában