Helyi közélet

2011.10.12. 16:32

Az összefogás „krajcárjai” Tiszacsécsén

Még alig kívánt boldog új esztendőt dr. Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője, amikor megszólalt a telefonja január elsején.

Még alig kívánt boldog új esztendőt dr. Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője, amikor megszólalt a telefonja január elsején. „Nagy a baj: a sok esőtől és a belvíztől megrogyott a Móricz-emlékház egyik fala” – a lesújtó hír egyértelműsítette, hogy a műemlék jellegű tiszacsécsei épületet sokáig nem lehet látogatni. Elsődlegesen ideiglenes jelleggel aládúcolták a megroggyant falat, illetve befedték a beázott tetőt. Ami kis híján egy muzeális érték végét jelentette, egy széleskörű társadalmi összefogás kezdete lett.

Hopka András akkori polgármester javaslatára az író nevét viselő iskolákhoz és  intézményekhez felhívást intéztek, mely hatására pénzbeli adományok érkeztek. Hosszasan lehetne sorolni, hogy kik ajánlották fel a vályogtéglát, a faanyagot, a kézzel vágott gabonaszalmát, hogy kik fuvaroztak, hogy kik serénykedtek a felújítási munkák során a megye különböző pontjairól. Egy közös volt bennük: az önzetlen segítségnyújtás. Anyagi ellenszolgáltatás nélkül, tiszta szívből cselekedtek.

Példaértékű összefogás

A tűzoltók, a katasztrófavédelmisek, a közmunkások, a polgármesterek és a restaurátorok jóvoltából újjáépült és megszépült a Móricz Zsigmond Emlékház, melyet szerda délelőtt adtak át rendeltetésének. Dr. Dámné dr. Rácz Magdolna sodró átéléssel elevenítette fel a Hét krajcárt, a novella tökéletesen jelképezte a közelmúlt történéseit. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke találónak ítélte meg a választást: „Az intézmények és a magánszemélyek után a minisztérium is hozzátette a maga krajcárját. A novella tanulsága, hogy nem minden pénzkérdés. Példaértékű összefogás eredményére lehetünk büszkék”. 

Tiba Zsolt református lelkész különleges irodalmi értékkel emelte az átadási ceremónia nívóját: „Kevesen tudják, hogy Móricz Zsigmond nevéhez zsoltárátköltések is fűződnek” – mondta, majd a 90. zsoltár felidézése után megáldotta a házat, ahová az író oly sokszor visszavágyott. Bódi Sándor alpolgármester hozzátette, hogy aki belép az emlékházba, egy időutazás részese lehet. Egy teljes, korhű szobabelső és konyha tárul elé, amelynek kamrarészében egy, az író életét bemutató emléktárlat is megtekinthető. Egy XXI. századi Tündérsziget, melyet a tenyerükön hordoznak a tiszacsécseiek.

Ringó bölcső, görbe bot

A magyar-ukrán határ mellett fekvő község központjában található a 19. századi, kontytetős, taposott szalmával fedett, vályogból épített szegényparaszti ház. Az emlékházban berendezett kiállítás tárgyai között megtalálható például Móricz Zsigmond bölcsője, görbe botja, illetve egy teljes, korhű szobabelső és konyha, amelynek kamrarészében egy, az író életét bemutató emléktárlatot is létesítettek.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában