Helyi közélet

2011.10.11. 16:49

BÁR listás nem kaphat forinthitelt a frankos törlesztéséhez?

Szerkesztőségünkbe egyik olvasónk küldött levelet, amiben azt írja, az egyik pénzintézet BÁR listára teszi az eladósodott, de még lábon álló ügyfeleit, így nem vehetnek fel forinthitelt, hogy törleszthessék a svájci Frank tartozásukat.

Szerkesztőségünkbe egyik olvasónk küldött levelet, amiben azt írja, az egyik pénzintézet BÁR listára teszi az eladósodott, de még lábon álló ügyfeleit, így nem vehetnek fel forinthitelt, hogy törleszthessék a svájci Frank tartozásukat.Szerkesztőségünk postaládájába a következő e-mail érkezett: "Az OTP BÁR listára teszi az "eladósodott, de még lábon álló" adósait, hogy ne kelljen forint hitelt biztosítania a Svájci-Frankos lakáshiteleik 180,-Ft-on történő kiváltásához. Információnk szerint az adósokat az OTP felszólította, hogy BÁR listára fognak kerülni, ha az adósságuk túl halad egy bizonyos szinten. Az ügyfelek emiatt megkeresték a Nyíregyházi fiókot azzal, hogy a szükséges összeget kifizessék.

Az OTP igazgatóság ügyfélszolgálata számolta ki, hogy mennyit kell fizetni a BÁR lista elkerüléséhez. Az ügyfelek ezt az összeget, – ha nehezen is – de kifizették. Ennek ellenére az OTP levélben értesítette őket, hogy a BÁR listára tette őket. Így nem csak az OTP-nél, de az országban sehol sem kaphatnak hitelt a Svájci-Frankos lakáshiteleik 180,-Ft-on történő kiváltásához."

A bank válasza

Megkerestük olvasónk levelében szereplő bankot, ők hogy látják a helyzetet. A cég médiakommunikációs osztálya közleményében így reagált: „Az OTP Bank a KHR listára továbbításnál a törvényben meghatározottak szerint jár el. Tehát, ha az adós tartozása folyamatosan 60 napig a minimálbért meghaladó mértékű, akkor figyelmeztető levelet kap – a normál behajtási felszólító leveleken kívül –, hogy amennyiben a törvényi feltételek fennállnak – tehát a minimálbért meghaladó hátraléka folyamatosan 90 napja fennáll –, a pénzintézet az adatait a KHR rendszerbe továbbítja.

Az előzetes figyelmeztető levél kiküldése és a KHR adattovábbítás a banki rendszerekből automatikusan történik, a feltételek fennállása esetén. Előbbiekből következik, hogy a feladás folyamatát a törvényi feltételek standard módon, és nem bármilyen egyedi megfontolás alapján szabályozzák.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában