Helyi közélet

2011.10.24. 15:54

Dessewffy Emléknap Tiszavasváriban

Tiszavasvári - Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) régóta híres a település szülötteiről így a világhírű feltaláló Kabay Jánosról, a márciusi ifjak kiemelkedő alakjáról, Vasvári (Fejér) Pálról vagy Kisszántói Pethe Ferenc újságíró, szerkesztő, mezőgazdasági szakíróról. Ha nem is a település szülöttje, de évtizedeken át itt élt és alkotott Lukács  Dénes  1848-as tüzér őrnagy fia Lukács Ferenc.

Tiszavasvári - Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) régóta híres a település szülötteiről így a világhírű feltaláló Kabay Jánosról, a márciusi ifjak kiemelkedő alakjáról, Vasvári (Fejér) Pálról vagy Kisszántói Pethe Ferenc újságíró, szerkesztő, mezőgazdasági szakíróról. Ha nem is a település szülöttje, de évtizedeken át itt élt és alkotott Lukács  Dénes  1848-as tüzér őrnagy fia Lukács Ferenc.Méltatlanul kevés szó esik Dessewffy Emilről az MTA tiszteletbeli tagjáról és korábbi elnökéről, aki 16 éves fáradozással, nagy szakértelemmel valódi mintagazdaságot teremtett Büdszentmihályon. A 8 évszázados Dessewffy-nemzetség Szabolcs vármegye legnagyobb hitbizományának voltak birtokosai (még az Andrássyakét is megelőzte), nevüket, emléküket – igaz, teljesen kifosztva, felújításra szoruló – kastélyok (is) őrzik.

Évszázadokig összekapcsolódott a megye és a család élete egymással. Kezeik nyomát otthagyták úton-útfélen. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Dessewffyek nélkül másként alakultak volna a történések megyénkben. A család a mai Nyírteleken, Balsán, Oroson, Nyírbélteken, Gávavencsellőn, Tiszalökön és Tiszaeszláron volt földbirtokos. A család tiszavasvári kastélya és családi kriptája jelenleg szégyenletes állapotban van.

Több szálon indult el együttgondolkodás

A Vasvári Pál Múzeum és Múzeum Baráti Kör Egyesület tagjainak kezdeményezésére több szálon indult el együttgondolkodás annak érdekében, hogy a jövőben méltóképen emlékezhessen meg az utókor a Dessewffy-nemzetségről és annak helyi múltjáról. Ennek első lépéseként Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül emléknapot szervez a térség múzeuma 2011.október 26-án. A rendezvényen, amely a Városháza dísztermében kerül megrendezésre részt vesz és beszédet mond Dr. Karakó László Országgyűlési képviselő valamint Dr. Fülöp Erik Tiszavasvári város polgármestere. Kulturális műsorral a helyi zeneiskola növendékei és pedagógusai köszöntik az érdeklődőket.

A rendezvényen előadást tart Komiszár Dénes helytörténész akinek kutatási területe: Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyék főnemesi és nemesi családjainak története, különös tekintettel a gróf Dessewffy-, a gróf Pongrácz-, a Bogáthy és a Megyery családokra, valamint leszármazottaikra. Az emléknapra a belépés díjtalan, de érdemes tudni, hogy a szervezők számlát nyitottak a Római Katolikus temetőben lévő családi kripta megmentése érdekében - tájékoztatta portálunkat Balogh Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában