Helyi közélet

2011.10.04. 13:57

Helyi szinten is szükség van a szakemberre

Nyíregyháza - A megelőzés és a védekezés szerevezettebbé tétele is célja az új törvénynek.

Nyíregyháza - A megelőzés és a védekezés szerevezettebbé tétele is célja az új törvénynek.Nem is olyan rég, szeptember 19-én fogadta el a parlament az új katasztrófavédelmi törvényt. Ennek kapcsán járt városunkban az elmúlt hét végén dr. Bakondi György tű. altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója, hogy tájékoztatást adjon a katasztrófavédelem aktuális kérdéseiről az új katasztrófavédelmi törvény tükrében. A főigazgató az országos állapotok mellett beszélt lapunknak a megyénket komolyan fenyegető ár- és belvízvédelmi helyzetről is:

Közbiztonsági referens

– Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai is bizonyították, hogy nélkülözhetetlen a védelmi igazgatás területi és helyi szintjén az irányítási jogosítványok megújítása. Ez mind annak az érdekében, hogy a szükséges megelőző intézkedések meghozatala még gördülékenyebben történjen. Gondolok itt a tavalyi ár- és belvízhelyzetre, vagy éppen a tíz évvel ezelőtti gátszakadásra. Ezen sajnálatos események során is bebizonyosodott, hogy a védekezésért helyi szinten felelős személyeknek rendelkezniük kell bizonyos alapvető katasztrófavédelmi ismeretekkel. Ezért kerül bevezetésre az úgynevezett közbiztonsági referens intézménye minden önkormányzatnál.

Az árvíz esetében szükséges védekezési munkálatokat dr. Bakondi György összefüggésbe helyezte a közfoglalkoztatással: – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezen belül is a fehérgyarmati kistérségbe jelenleg folyó, mintaként szolgáló START közmunkaprogramban résztvevők feladatai közt szerepel a kanálisok, patakmedrek tisztítása, tisztán tartása. Ezáltal az esetleges védekezési munkálatok egyszerűbbé, végrehajthatóbbá válhatnak – tette hozzá a főigazgató.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában