Helyi közélet

2011.10.07. 13:48

Jobb utakra várnak a tanyák

Nyírtelek, Nagycserkesz, Balkány - A Tanyafejlesztési Program keretében megyénk önkormányzatai főleg útjavító gépek beszerzésére pályáztak.

Nyírtelek, Nagycserkesz, Balkány - A Tanyafejlesztési Program keretében megyénk önkormányzatai főleg útjavító gépek beszerzésére pályáztak.Közel háromszoros a túljelentkezés a Tanyafejlesztési Programra: a szeptember 30-i határidőig összesen 460 pályázat érkezett 2 milliárd 525,4 millió forintos összegben a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézethez. A pályázat kiírói nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az elosztható keret mindössze 930 millió forint.

A Tanyafejlesztési Program kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

Bízik Nyírtelek a pályázat sikerében

Megyénkből 14 település pályázhatott erre a programra, köztük Nyírtelek önkormányzata.

– Településünk egyedülálló, sajátos településszerkezettel rendelkezik, hiszen 14 külterületi tanya tartozik a város közigazgatási területéhez. Ebben szerepet játszanak a tirpák bokortanyák és a Dessewffy-majorságok – mondta el érdeklődésünkre Magyar László, Nyírtelek polgármestere. – Ha egy vendégnek minden településrészt be szeretnék mutatni, több mint 50 kilométert autóznánk. Hiába látjuk el a főbb utakat útalappal, a tanyák megközelíthetősége továbbra is nagy gondot jelent, s alapvetően meghatározza az ott élő emberek sorsát. Az egykoron szebb napokat látott, virágzó Púposhalom éppen a rossz útviszonyok miatt néptelenedett el. Éppen ezért a nyírteleki önkormányzat a rossz állapotú utak felújításához szükséges gépek beszerzésére pályázott. Huszonötmillió forint értékben pályáztunk földútjavító munkagépre, pótkocsira, tolólapra és zúzógépre. Az önerőt a költségvetésből biztosítjuk. Bízom benne, hogy a sajátos helyzetünk miatt ott leszünk a nyertesek között.

Évek óta visszatérő probléma

Nagycserkesz határában is szinte egymás érik a bokortanyák, az azokat összekötő földutak hossza 71 kilométer.

– Évek óta visszatérő probléma az utak állapota, de ennek az igen hosszú hálózatnak a karbantartása nem könnyű feladat. Ezért pályáztunk egy zetorra, és a hozzá kapcsolható gréderre, valamint árokásóra – tájékoztatta lapunkat Luzsinszki Lajosné, Nagycserkesz polgármestere. A gépek 22 millió 685 ezer forintba kerülnek, a 10 százalékos saját erőt pedig a helyi termelőszövetkezettel partneri viszonyban teremtjük elő.

Balkány városához 24 tanyai településrész tartozik, az ott élők számára is a legnagyobb gondot az utak rossz állapota jelenti. Mint Pálosi László polgármestertől megtudtuk, a balkányi önkormányzat szintén a tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását segítő gépek, eszközök beszerzésére pályázott 27 millió forint értékben. A város vezetője reméli, ezekkel a gépekkel megoldódik majd a városhoz tartozó tanyák útproblémája.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában