Helyi közélet

2011.10.04. 20:06

Jön a hideg, telnek a szállók

Az esték és a reggelek már hidegek, a hétvégére ráadásul még nagyobb lehűlést jósolnak a szakemberek, ugyan nincs még „krízis-időszak” de már így is 80-90%-os az éjjeli menedék kihasználtsága. Helyszíni riport.

Az esték és a reggelek már hidegek, a hétvégére ráadásul még nagyobb lehűlést jósolnak a szakemberek, ugyan nincs még „krízis-időszak” de már így is 80-90%-os az éjjeli menedék kihasználtsága. Helyszíni riport.Mivel az Oltalom Szeretetszolgálat éjjeli menedéke csak délután 5-től van nyitva reggelig, így sötétedés után kerestük fel a nyíregyházi Bokréta utcán található, éjszakai szállást adó intézményt, ahol bepillantást nyerhettünk a pár óra fedélt igénylők életébe. Akik itt kötnek ki, a társadalom szélén tengődnek, sokan nem szeretik, ha figyelnek rájuk, visszahúzódóak, érkezésünk hallatán azonban megbolydul a méhkas. Szép számmal vannak már a konténerekben és az épület szobáiban is, a konyhában pedig a frissen főtt kávé, a káposzta és kolbász illata keveredik sok egyéb más vegyülettel.

Már a portán megtudjuk, bizony nem egyszerű itt az élet, a több évtizede ott dolgozók is emlékeznek még rá, az első pár hónapban folyamatos gyomorgörccsel mentek munkába. Mindennapos a rendőrség, vagy a mentőszolgálat jelenléte, akad itt szép számmal olyan, aki nem csak a hadak útját járta már meg, hanem a földi pokol sötét bugyrait is. Hűvösödik, így hát érezhetően egyre többen vannak, bár tavaly akadt olyan este, amikor 130-an voltak a 100 férőhelyes szálláson. Idén sem tűnik jobbnak a helyzet, sőt, mint a szóbeszédből kiderül, már az egyik miskolci intézményből is telefonáltak, nem tudnának e elszállásolni pár, az Avasról utcára került embert. A társaság így is vegyes, van, aki Tatabanyáról, vagy Pestről jött, bár a döntő többség helyi.

Már most nagy a kihasználtság

A nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat éjjeli menedékének részlegvezetőjét, Szántó Tamást kérdeztük a jelenlegi helyzetről. – Meglátszik a hűvösebb időjárás a kihasználtságon. Száz férőhelyes az éjszakai menedékünk, nagyjából 80-90%-a már megtelik esténként. Igaz a novemberi krízis-időszak még messze van, de már közel sincs olyan jó idő, mint mondjuk pár hete volt, így ez meg is látszik a menhelyen – nyilatkozta portálunknak Szántó Tamás.

A Periféria Egyesülettől Szoboszlai Katalin vázolta a helyzetet: – Készülünk a hidegebb időre, ahogy eddig is, minden évben. November 1-től április végéig tart a téli időszak, ilyenkor fokozottabb figyelmet fordítunk mi is a fedél nélküliekre. A diszpécser szolgálatunk – ami a 0642/504-618-as számon hívható – ilyenkor nonstop működik, intézményi és lakossági hívások futnak be hozzánk, így az utcai szociális munka szolgálat autója azonnal indulhat a helyszínre. Nyíregyházán körülbelül négyszáz főre tehető a hajléktalanok száma, közel a felük pedig közterekhez kapcsolódik, ők gyakrabban veszik igénybe az éjszakai menedéket, melegedőt.

– Mínusz 5C fok alatt elvileg senki sem maradhat éjszakára az utcákon, erdős részeken, olyan helyen ahol a kihűlés komoly vészforrás lehet, de fontos tudni, hogy sajnos a fedél nélküliek jelentős része komoly fizikai és mentális problémákkal, szenvedélybetegségekkel küzd. Nem könnyű tehát jó belátásra téríteni őket, gyakran fel som fogják a veszély súlyát, hogy egy szabadban töltött éjszakáért akár az életükkel is fizethetnek – tudtuk meg Szoboszlai Katalintól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában