Helyi közélet

2011.10.18. 18:20

Laborfejlesztés a Nyíregyházi Főiskolán

Nyíregyháza (MTI) - Három anyagvizsgáló műszerrel gazdagodtak a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karának tudományos laborjai; a mintegy 92 millió forint értékű eszközbeszerzést a Baross Gábor Program infrastruktúra-fejlesztési pályázatán keresztül valósította meg a nyírségi nagyváros felsőoktatási intézménye.

Nyíregyháza (MTI) - Három anyagvizsgáló műszerrel gazdagodtak a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karának tudományos laborjai; a mintegy 92 millió forint értékű eszközbeszerzést a Baross Gábor Program infrastruktúra-fejlesztési pályázatán keresztül valósította meg a nyírségi nagyváros felsőoktatási intézménye.Dezső Gergely főiskolai tanár, projektvezető a program keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a 85 millió forintos pályázati pénzből, illetve az intézmény 7 millió forintos önerejéből egy digitális képlemez-szkennerrel és a hozzá tartozó - kiértékelő egységgel rendelkező - mobil röntgenkészüléket, háromdimenziós koordináta mérőgépet, illetve egy gyors prototípus-készítő nyomtatót vásároltak, amelyek új technológiát honosítanak meg a térségben.

A pályázat megírásakor fontos szempont volt, hogy a beruházás ne csak a főiskola saját kutatásait segítse, hanem a térség fejlesztési és innovációs potenciálját is növelje - fogalmazott a projektvezető. A nyomtató alkalmas egy alkatrész számítógépen elkészített testmodellje alapján a tárgy valós elkészítésére; az eljárás előnye, hogy a gyártáshoz nincs szükség szerszámokra és a berendezés szerelés nélkül képes a bonyolult alkatrészek készítésére.

800 milliós fejlesztés

A hordozható röntgenkészülék az anyagok belső szerkezetének vizsgálatát teszi lehetővé - tette hozzá Dezső Gergely. A digitalizáló rendszer segítségével helyszíni számítógépes kiértékelés végezhető, ami a korábbi egy-két napról néhány órára rövidíti a vizsgálati időt. A koordináta mérőgép képes "betanulni" a mérési programot, így nagyobb hatékonyságú lehet a munkaanyag mérése.

Sikolya László, a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karának dékánja a tájékoztatón elmondta: a főiskolai kar az elmúlt két évben - nagyrészt a Baross-program segítségével - mintegy 500 millió forint értékű fejlesztést hajtott végre, a következő időszakban pedig további 300 milliós beruházást tervez.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában