Helyi közélet

2011.10.28. 15:16

Megújult Penyige központja

Penyige - Az önkormányzat fontosnak érzi, hogy gondozott, rendezett legyen a település arculata.

Penyige - Az önkormányzat fontosnak érzi, hogy gondozott, rendezett legyen a település arculata.Aki néhány évvel korábban már járt Penyigén, most biztos alig ismerne rá a település központjára, hiszen a faluközpont megújult, megszépült. A beruházás befejezése után pénteken avatták fel az új központot, valamint a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó épületet.

– Önkormányzatunk 2009 januárjában pályázatot nyújtott be a Szatmár Leader Közhasznú Egyesülethez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett falumegújításra, falufejlesztésre – tájékoztatta szerkesztőségünket Juhász Gyula, Penyige polgármestere. – A benyújtott pályázatunkban a faluközpont kialakítását, a művelődési ház és  a volt tejcsarnok épületének külső felújítását, kerítések, buszmegállók cseréjét terveztük. Pályázatunkat a Szatmár Leader elnöksége alkalmasnak találta a megvalósításra és támogatta. Az önkormányzat a falufejlesztésre közel 19 millió forintot nyert, saját erőként a 25 százalékos Áfát mi fizettük ki. Bízom abban, hogy a beruházás elérte célját, s településünk arculata szebbé, esztétikusabbá vált.

A beruházás során a szakemberek egy szép, rendezett faluközpontot alakítottak ki, amelyben több száz virág, cserje és fa kapott helyet. Az elmúlt télen újították fel a községházát teljes akadálymentesítéssel. A faluközpont felújításával sikerült olyan környezetet kialakítani, hogy a kerekes székkel közlekedő lakosok is akadály nélkül elérhetik a közintézményeket, illetve az emeleten található irodákat.

Turista csalogatás

Penyige önkormányzata pályázott a vidéki örökség megőrzésére meghirdetett leader pályázatra is. A támogatásként elnyert közel 18 millió forintból a helytörténeti gyűjtemény épületét és környezetét újították fel. Ez az épület egyébként egykoron az általános iskola épülete volt.

– A helytörténeti gyűjteményünket Kormány Margit nyugdíjas tanító néni hozta létre, és közel negyven éve vezeti. Az ő áldozatos munkája nélkül ez a gyűjtemény ma nem létezne. Olyan értéket hozott létre, amely egyedülálló, s településünk hírnevét napról napra öregbíti – folytatta a település vezetője.

– Településünkhöz kötődik Magyarország utolsó históriás balladája, amely sajnos egy tragédia folytán keletkezett, ez A kilenc kislány balladája. A község névadója is egy szilvafajtának, a Penyigei szilvának. Nálunk található az ország egyetlen szilva és lekvármúzeuma, a Lekvárium. Tíz éve rendszeresen megrendezzük a Szenke-parti nagyvásárt. Mindezen értékek miatt évente több ezer hazai és külföldi vendég látogat el hozzánk, ezért fontosnak érezzük, hogy a településünk és környezetünk rendezett, gondozott, esztétikus legyen. Bízunk abban, hogy az új beruházások is hozzájárulnak ahhoz, hogy az idelátogató turisták kellemes élményekkel gazdagodva távozzanak tőlünk – tette még hozzá Juhász Gyula.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában