Helyi közélet

2011.10.17. 13:51

Sokba kerülhet az szja bevallás beadásának elmulasztása

Nyíregyháza - Az adóhatóság nyár végén 20.000 db. felszólító levelet postázott a 1053-as szja bevallási kötelezettségüket addig az időpontig nem teljesítő adózók részére.

Nyíregyháza - Az adóhatóság nyár végén 20.000 db. felszólító levelet postázott a 1053-as szja bevallási kötelezettségüket addig az időpontig nem teljesítő adózók részére.Ennek eredményeképpen a felszólított adózóknak mintegy fele ugyan eleget tett bevallás benyújtási kötelezettségének, azonban még mindig jelentős megyénkben a mulasztók száma, akik jelentős része, mintegy 2000 adózó 500.000 és 1.000.000 forint közötti jövedelmet, még nagyobb hányada pedig - kb. 7000 adózó – 500.000 forint alatti jövedelmet szerzett a 2010-es adóévben az adóhatóság nyilvántartása szerint.

A jövedelem alacsonyabb mivolta azonban – jellemzően a Munkaügyi Központ által álláskeresési járadék, vagy a Városüzemeltetési Kht., önkormányzatok által közfoglalkoztatás keretében juttatott jövedelem – nem mentesít az adóbevallás benyújtási kötelezettség teljesítése alól, ugyanis az, hogy esetlegesen az adózónak adófizetési kötelezettsége nem keletkezik az alacsonyabb jövedelméből kifolyólag, attól még ez adóköteles jövedelemnek számít, azaz arról szja bevallásban számot kell adnia az adóhatóság felé.

Mulasztási bírság a késlekedőknek

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságának tájékoztatása szerint az illetékességükbe tartozó azon adózók, akik a felszólításuk ellenére még a mai napig sem teljesítették a 2010. évi személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket, az év végéig mulasztási bírság kiszabására számíthatnak.

Tájékoztatja továbbá az adóhatóság az adózókat, hogy a 1053NY adatlap már nem alkalmas a bevallási kötelezettség teljesítésére, hiszen annak benyújtási határideje 2011. február 15. napja volt, és azt az adóhatóságnak nem áll módjában elfogadni. Ugyanez vonatkozik a jövedelemigazolásokra is, azok benyújtása nem pótolja a bevallást, az adóhatóság pedig nem töltheti ki az adózó helyett a bevallást. A 2010. évben keletkezett kötelezettségek bevallására a 1053. számú személyi jövedelemadó bevallás szolgál, amely internetről tölthető le (www.nav.gov.hu), illetve az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban szerezhető be. A nyomtatvány kereskedelmi forgalomban nem kapható.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában