Helyi közélet

2011.10.09. 12:19

Vendégsorok: Közelebb a tűzhöz?

Persze, azt majd az idő dönti el, hogy milyen eredményeket hoz az oktatási, egészségügyi és más, az önkormányzatok tulajdonában és üzemeltetésében lévő iskolák, kórházak stb. államosítása. Két konkrét előnyről már megérkeztek a hírek. <strong>Angyal Sándor jegyzete</strong>

Persze, azt majd az idő dönti el, hogy milyen eredményeket hoz az oktatási, egészségügyi és más, az önkormányzatok tulajdonában és üzemeltetésében lévő iskolák, kórházak stb. államosítása. Két konkrét előnyről már megérkeztek a hírek. Angyal Sándor jegyzeteAz első: a nyakig eladósodott megyei önkormányzatok banki tartozásait egy az egyben átvállalja a kormány, ami több, mint 180 milliárd forintot jelent. A másik: a  kormányhivatalok létrejöttével több szolgáltatástól szabadultak meg  a megyék, ami azt a veszélyt is magában hordozza, hogy feladat és munka nélkül maradnak, kiüresednek az országnak ezek a különálló részei, ami maga után vonhat létszámleépítést. Csakhogy. Az egyik – ha nem éppen a legfontosabb – lehetőség pedig újra feléledhet a változások során. Ez pedig az a döntés, hogy a területfejlesztés ismét a megyékhez kerül vissza abból a megfontolásból, hogy azok döntsenek ilyen kérdésekben, akik megszenvedik a hiányt vagy élvezhetik a gyarapodást, egyáltalán ismerik szűkebb pátriájuk legégetőbb gondjait. Érthető volt persze az előző kormány elképzelése is a regionalizásra, hogy a megyék lehetőségeit összeadva egy-egy területet jobban és gyorsabban lehet rendet tenni. Kétségtelen, hogy a régiós fejlesztési tanácsok is értek el eredményeket - bármennyire is akarják utólag minimalizálni egyesek- de a rendszer magában hordozta azt a lehetőséget is, hogy a tűzhöz közelebb lévők jobban gyarapodtak, míg a szegényebb vidékek méginkább leszakadtak. Említhetünk példákat arra, hogy az erősebben lobbizó politikusok szűkebb pátriájukba igyekeztek terelni munkahelyteremtő létesítményeket éppúgy, mint kulturális vagy városszépítő akciókat. Települések  néztek egymásra haragvó tekintettel, tájegységek fölött jártak el évek mozdulatlansággal, míg másfelé még a mellékutcákat is színes kővel borították. 

Most sincs teljes garancia arra, hogy etéren egycsapásra minden megváltozik, hiszen ezután is lesznek majd tűzhöz közeli politikusok a parlamentben, a kormányban, akik -ha tehetnék- még a toronyóra láncát is aranyra cserélnék. Ámde az uniós támogatások és a költségvetés lehetőségei jobban a nyilvánosság fókuszába kerülnek, remélhetőleg bezárnak majd kiskapukat s körültekintőbben ellenőrzik a keret szétosztását, a fejlesztési célok magvalósítását. Ebben lesz munkájuk bőven a megyei önkormányzatoknak, csak győzzék szakértelemmel és energiával. Ma még csupán kívánhatjuk: úgy legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában