Helyi közélet

2011.10.21. 17:06

Záhonyi kollégisták koszorúztak a Vereckei-hágónál

Záhony - A napokban kárpátaljai könyvadományozó úton járt záhonyi kollégisták megkoszorúzták a Vereckei-hágón található millecentenáriumi emlékművet.

Záhony - A napokban kárpátaljai könyvadományozó úton járt záhonyi kollégisták megkoszorúzták a Vereckei-hágón található millecentenáriumi emlékművet.Az 1886-ban épült, majd a szovjet érában elbontott honfoglalási emlékmű utódját 1996-ban Matl Péter munkácsi szobrász alkotta meg. Többszöri rongálást követően, 2008-ban építették újjá a magyar állam támogatásával. Az emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

A Záhonytól mintegy 120 km-re lévő, 840 méter magasan álló emlékművet a Lembergbe vezető főútról Alsóvereckén letérve, néhány km-es szerpentin szakaszon haladva lehet megközelíteni. Az emlékmű helyén festői panoráma fogadja a látogatókat.

Kép-szöveg: Szabó Ivett – Nagy Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában