Helyi közélet

2011.11.07. 08:11

A benzinturizmus sokadvirágzása

Nyíregyháza, Záhony - Egy liter gázolajért átlagosan már 418 forintot kérnek el a magyarországi benzinkutakon.

Nyíregyháza, Záhony - Egy liter gázolajért átlagosan már 418 forintot kérnek el a magyarországi benzinkutakon.A gázolaj jövedéki adójának emelése és az erre rárakódó áfatartalom együttes hatása miatt összesen 16 forinttal nőtt november 1-jén a gázolaj ára. Egy határmenti városban, Záhonyban élő fiatal lány mesélt a magas üzemanyagárak miatt újra előtérbe kerülő benzinturizmusról. Nem is olyan régen „ejtettek meg” egy ukrajnai kiruccanást barátaival. Nem titkolt szándékkal lépték át a határt, a (jóval) olcsóbb üzemanyag beszerzése hajtotta őket.

Cigi és üzemanyag

– Záhonynál mentünk át a határon, de az ismerősök körében nem ritka az sem, hogy Beregsuránynál hagyják el az országot. Amikor átléptük a magyar, majd az ukrán oldalt, különösebb ellenőrzés nem fogadott minket. Ettől függetlenül nem ritka, hogy „aknára” viszik a kocsikat, azaz kiveszik a sorból azzal a szándékkal, hogy tüzetesebben szemügyre vegyék. Ez főleg az idősebb autók esetében érvényes. Az elmúlt években az alapvető élelmiszerek ára Ukrajnában is növekedett, így manapság már „csak” üzemanyagért és cigiért járnak át az emberek.

Mondták régen, hogy az ukrán vámosoknak meg kell fizetni a tarifát – azaz egy bizonyos összeget –, de az én tapasztalatom szerint ez már kezd visszaszorulni. Ettől függetlenül a jelenlegi rekordnagyságú gázolajár azt fogja eredményezni, hogy még többen mennek majd át egy tankolás és egy nagybevásárlás erejéig a szomszédos országokba.

Határőrként dolgozott

Lapunknak név nélkül nyilatkozott egy évekig a magyar-ukrán határon dolgozó férfi is. Elmondta, szerinte milyen különböző hatásai lehetnek a magas gázolajárnak: – Bár már hat éve nyugdíjas vagyok, de évekig dolgoztam határőrként. Biztos vagyok abban, hogy a határon ezentúl szigorodni fognak az ellenőrzések. Már nem azt az időszakot éljük, mint mondjuk tíz-tizenkét éve, amikor „hoztak-vittek” mindent az emberek. Azóta a törvények is szigorodtak.

Mobil ellenőrzés

A vámhivatal egyébként már olyan mobil ellenőrző autókat is kivezényelt, ami akár le is állíthatja a közlekedő autókat, kamionokat. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy az üzemanyag eredete kétes – ezt különböző modern eszközökkel vizsgálják –, azaz ha nem fizettek utána jövedéki adót, az komoly büntetésre számíthat. Egyébként meg ne csodálkozzon senki azon, hogy összehasonlítva 100 forintos árkülönbség esetén mindenki inkább az országhatáron túl tankolja meg a kocsiját! – vélekedett a nyugdíjas határőr.

A volán mögé kényszerül

– Nehéz helyzetbe kerültem ilyen gázolajár mellett – nyilatkozta lapunknak Márton Csaba, fuvarozással, utaztatással foglalkozó egyéni vállalkozó. Árat nem tudok emelni, a költségek csak nőnek, így egyre csökkenő nyereséggel kell számolnom. Nyolc buszom van jelenleg, foglalkozom nemzetközi fuvarozással is. Kénytelen vagyok magam is a volán mögé ülni, hogy csökkentsem a kiadásom, pedig a háttérmunkával és a fuvarszervezéssel kellene foglalkoznom.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában