Helyi közélet

2011.11.23. 15:38

A talaj szénkészletének gyarapításán dolgoznak

Nyíregyháza - A „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében rendezték meg szerdán a „Klímaváltozás és tápanyagellátás hatása a talaj-növény rendszer szénforgalmának tartamkísérletben” című konferenciát.

Nyíregyháza - A „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében rendezték meg szerdán a „Klímaváltozás és tápanyagellátás hatása a talaj-növény rendszer szénforgalmának tartamkísérletben” című konferenciát.Az egész napos előadássorozatot dr. Dobránszki Judit, a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, kutatásirányító, a projekt szakmai menedzsere nyitotta meg.

Ezután dr. Makádi Marianna, a projekt belső szakértője beszélt lapunknak a talaj szénkészletének és a szervesanyag-tartalmának összefüggésiről: – A szabolcsi gazdálkodók szemszögéből azért lehet édekes a projekt alatt futó kutatásunk, mert azon fáradozunk, hogyan tudnánk a talaj széntartalmát, egyben szervesanyag tartalmát megnövelni. Minél magasabb ez az arány a talajban, annál jobb a termőképessége. Az általunk kidolgozott tápanyag-utánpótlási módszerekkel igyekszünk a talaj szénkészletét növelni. Ezen dolgoznak a román (SCDA Livada) és a nyíregyházi kutatóintézet szakemberei. Nem mellékesen a munkánk során sokat teszünk a globális klímaváltozás csökkentése érdekében is – mondta dr. Makádi Marianna.

A román és magyar kollégák az előadások után együtt tekintették meg a közösen kialakított kutatóbázist.

- Tarnavölgyi Gergely -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában