Helyi közélet

2011.11.24. 09:43

Az emberek fogynak a legjobban!

Megnéztük, mekkora az árrés a lassan világszínvonalú  magyar és az ukrán üzemanyagárak között, és arra is kíváncsiak voltunk, mit vesz a magyar Ukrajnában?

Megnéztük, mekkora az árrés a lassan világszínvonalú  magyar és az ukrán üzemanyagárak között, és arra is kíváncsiak voltunk, mit vesz a magyar Ukrajnában?„Az emberek fogynak a legjobban!” – adott frappáns választ egy határ menti (Csap-Záhony) üzlet eladója, arra a kérdésre, hogy: Mi fogy a legjobban? A legkeresettebb termék elmondásuk szerint ( az üzemanyag után természetesen ) továbbra is az édesség, kóla, sör. Ez utóbbiakat kartonszámra viszik, mondták el az eladók. Igyekeznek csak olyan termékeket tartani, ami kelendő is, így egy ideig el kellett gondolkodniuk arra a kérdésre, hogy: És mit nem keresnek? Egy dolgot lehetne megnevezni: a drágább csokoládékat. Ezeket főleg a kamionosok viszik, akik Európát járják. A határon csak átruccanók az olcsóbb édességet keresik, abból viszont sokat visznek. Az egyik legkeresettebb csoki ( íze a magyar Balaton szeletéhez hasonlít ) darabja mai árfolyamon 38 Ft-ra jött ki.

Ott jártunkkor nem sokan voltak a boltban. Ők főleg csokoládét vásároltak. Természetesen majdnem mindenki igyekszik a megengedett fejenkénti 2 doboz cigarettát is megvenni, a haszon reményében még az is, aki nem dohányzik. A kék Priluki doboza 6,5 hrivnya, napi árfolyamon 186 Ft. ( Ez az ár régóta ennyi, csak közben a forint-hrivnya árfolyam változott. )

Nézzük az üzemanyagot.

Egy magyar autóst kérdeztünk meg a határtól kb. 2 kilométerre lévő OKKO üzemanyagkúton. Az autójába gázolajat tankoló férfi elmondta, hogy csak a legmagasabb minőségű  gázolajat tankolja a 4 éves Fordjába. Ezért képes akár több kilométert is autózni, ha kell a határtól, de a minőségből nem enged. Most 10.55 hrivnyába került 1 liter prémium minőségű Diesel Pulsz gázolaj, átszámítva ez kb. 302 Ft. (Aznapi váltási árfolyamon 1 hrivnya 28,6 Ft volt.) Elmondta, hogy 58 litert töltött az autójába, ezzel megtakarítva egy tankoláson kb. 9500 forintot. (Záhonyban aznap a MOL üzemanyagkútján az EVO diesel 465.9 Ft volt.)

Gázolaj árkülönbség: kb. 150-160 Ft. Benzin árkülönbség: kb. 100 Ft.

Üzemanyag akció

Akik egy-két héttel hamarabb jár erre egy akciót is kifoghattak volna. Az üzemanyagkút személyzete elmondta, hogy a még nem téliesített üzemanyag árát levitték 1 hrivnyával. Ezzel ösztönözve annak gyorsabb elfogyását. (Milyen érdekes, nem hozzáöntik a már téliesített üzemanyagot, hanem leakciózzák a nem télit. Pedig ez Ukrajna. Azért tőlük is lehet tanulni.) Amikor az elfogyott már a téliesített üzemanyag került feltöltésre a tartályokba.

Milyen az üzemanyag minősége? (Ezt a kérdést mindig fel kell tenni, mert sokan jönnek azzal, hogy az ukrán üzemanyag rosszabb, károsítja a motort.) A férfi elmondta, hogy a most tankolt gázolaj semmivel sem rosszabb, sőt! „Alaposan utánajártam ezeknek a kérdéseknek, mielőtt kijöttem Ukrajnába. Ez a fajta gázolaj egyenértékű minőségben az OMV üzemanyagával. Az OKKO az osztrákokkal dolgozik együtt. Én azt veszem észre, hogy csendesebb, és kevesebbet (0.5 liter/ 100 km) fogyaszt az ukrán gázolajjal, mint amit Magyarországon tankolok.” Fejezte be az autós, és már ment is hazafelé.

- Pusztai Sándor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában