Helyi közélet

2011.11.29. 13:53

Ellenőrök piacon, vásárban

A szakemberek egyrészt ellenőrzik a fogyasztók vagyoni érdekvédelmét, másrészt a termékbiztonságot.

A szakemberek egyrészt ellenőrzik a fogyasztók vagyoni érdekvédelmét, másrészt a termékbiztonságot.A fogyasztók védelmében számos kezdeményezés történt az elmúlt hónapokban, bevezették például a Nemzeti Fogyasztói Termékkosarat, rendeztek fogyasztóvédelmi konzultációt, s mindezeknek az eredményeiről kedden tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Összehangolt fellépések

Először a megyei kormányhivatal egy éves munkáját értékelte dr. Teschmayer Gábor, a Szabolcs-Szatmér-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Mint elmondta, 14 törzshivatalt vontak össze annak érdekében, hogy az ügyek intézése ügyfélbarát és költséghatékony legyen. Szólt továbbá arról, hogy szakmai munka is igényelte az integrációt, hiszen több esetben is összehangoltan léptek fel a szakigazgatási szervek. Ilyen volt például, amikor a budapesti West Balkan szórakozóhelyen bekövetkezett hármas tragédia után megyénk szórakozóhelyeit is ellenőrizték a rendvédelmi hatóságok.

Utalt arra is dr. Teschmayer Gábor, hogy nem büntetéssel kell kikényszeríteni a jogkövető magatartást, sokkal fontosabb a megelőző, tájékoztató, tanácsadó munka, ezek segítik a jó állam kialakítását. Befejezésül a jövőt vázolta fel a főigazgató: 2013. január elsejétől nagy feladat vár a kormányhivatalra, de készen állnak a járási rendszer kialakítására.

Segíti a vásárlást

A Nemzeti Fogyasztói Termékkosarat Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója mutatta be. Elöljáróban hangoztatta, hogy a fogyasztók egyre inkább a jobb minőségű, és a biztonságos, bevizsgált magyar termékeket keresik, s ezt segíti az új kezdeményezés, a fogyasztói termékkosár. A Nemzeti Fogyasztói Termékkosár összeállításával a cél az volt, hogy a fogyasztók olyan termékekről értesüljenek a termekkosar.hu honlapon keresztül, amelyek a hazai fogyasztók értékelése alapján minőségében és ár/érték arányban is kiemelkednek a honi kereskedelemben.

A termékkosár célja továbbá, hogy összegyűjtse mindazokat a termékeket, amelyek valamely elismert rendszeren keresztül már valamilyen díjazásban részesültek, hiszen ez egy iránytű a fogyasztók számára a minőségi termékválasztáshoz. Minden hónapban egy termékkategóriával kapcsolatban kérik a fogyasztók véleményét és ajánlását. Novemberben ez a termék a kenyér.

Magyar termékeket

A fogyasztóvédelmi konzultáció tapasztalatairól dr. Juscsák Dóra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője adott tájékoztatót. A visszajelzések szerint a fogyasztók több magyar terméket szeretnének látni a boltokban, igénylik a hatékony hatósági ellenőrzést. Egyes észrevételek jogszabálymódosítást is igényelnének, ugyanis sok a panasz a termékbemutatókkal egybekötött értékesítésekre.

Az időszerű feladatok között szerepelnek a karácsonyi ellenőrzések. A szakemberek egyrészt ellenőrzik a fogyasztók vagyoni érdekvédelmét, másrészt a termékbiztonságot. Az ellenőrökkel nemcsak vásárokban és piacokon lehet találkozni, hanem áruházakban, üzletláncok egységeiben, s kisebb településeken is.

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában