Helyi közélet

2011.11.09. 19:31

Kapitális trófeák Gúthon

Mára Gúth, a dám és a világhírnév fogalma összefonódott – ezzel a gondolattal köszöntötte a második alkalommal megrendezett trófeaszemle résztvevőit Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Mára Gúth, a dám és a világhírnév fogalma összefonódott – ezzel a gondolattal köszöntötte a második alkalommal megrendezett trófeaszemle résztvevőit Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.Az eredményeknél nem csak aszámokat kell nézni, nem csak a 4 kiló feletti átlagsúlyt, és nem is csak azt, hogy hét dámbika trófeája volt nagyobb öt kilónál. Azt viszont ki kell emelni: világraszóló, hogy ilyen korban (11-12 évesen) kerülnek terítékre a gúthi bikák. Ehhez hozzájárul a helyi szakmai gárda áldozatos munkája, hiszen erdőgazdálkodás mellett vadgazdálkodást folytatni nagyon nehéz feladat. Egyfajta komplex gondolkodásmód aprópénzre váltása folyik Gúthon – fogalmazott Szalacsi Árpád.

Az idei vadászszezon még a tavalyi kiemelkedő esztendőt is felülmúlja. Gúthon 68 dámbika került terítékre, az átlagsúly 4,08 kilogramm. Az érmes arány 94%:  47 arany, 15 ezüst és egy bronzérmes trófea jelenti a mérleget. A legnagyobb trófea egy 13 éves bika ékessége volt: 5,71 kilogrammos és 217,56 IP pontra értékelték. Ezen kívül egynek a súlya haladta meg az 5,5 kilót, és további öt volt még 5 kiló feletti.

Szépszámú közönség

Egy magára valamit is adó vadgazdának ütköztetnie kell véleményét mások véleményével, erre a legjobb alkalom egy trófeaszemle. A szomszéd vadászterületek gazdáinak meg kell győződnie az itt folyó munkáról, az ország szakmai grémiumának pedig meg kell győződnie arról, hogy a nemzeti kinccsel hogyan gazdálkodunk – foglalta össze a trófeaszemle fontosságát Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója.

A festői helyszínen, a Gúthi Zöldház előtti szemlén a környékbeli vadgazdálkodókon és vadászokon kívül más állami erdészeti társaságok képviselői is jelen voltak. A szépszámú közönség a terítékre került gímbikákról is tájékozódhatott. A nyolc gímtrófea közül négy arany, három pedig ezüstérmes lett. Egy trófea 10 kiló feletti, öt pedig 9 és 10 kiló közötti volt, az átlagsúly 9,22 kilogramm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában