Helyi közélet

2011.11.16. 17:43

Közoktatás: befektetés a jövőbe vagy költségvetési teher?

Nyíregyháza - A köznevelési törvénytervezetről fejtette ki a szocialista párt álláspontját szerdai sajtótájékoztatóján Jeszenszki András, az MSZP városi alelnöke és párttársa, Aranyos Gábor.

Nyíregyháza - A köznevelési törvénytervezetről fejtette ki a szocialista párt álláspontját szerdai sajtótájékoztatóján Jeszenszki András, az MSZP városi alelnöke és párttársa, Aranyos Gábor. Éles bírálattal illették a Hoffmann Rózsa-féle köznevelési törvényt, mondván: totális centralizációt jelent és nem teremt egyenlő esélyeket Magyarország állampolgárai számára. Nem a jövőbe való befektetésként, hanem költségvetési teherként kezeli az oktatást, nem kinyitja, hanem bezárja a világot az ifjúság előtt, miközben az államosítást diktátumként erőlteti az önkormányzatokra, semmibe véve a helyiek igényeit és körülményeit.– Az intézményrendszer államosítása a társadalom feletti totális irányítást és gyámkodást jelenti. Mostantól kormány tisztviselők fogják megmondani, hogy melyik településen, milyen iskola működhet, az iskolában ki és mit taníthat és milyen tankönyvből?! A kormány monopolizálni kívánja a tantervkészítést és tankönyvkiadást, a tankötelezettség felső korhatárának 18-ról 16 évre csökkentésével pedig évente mintegy 12-15 ezer fiatalkorú gyermek kezét engedi el az Orbán-kormány, akiknek kilátástalan jövője szinte borítékolható. A misztériumi háttértanulmány szerint 717 milliárd forint lenne szükséges az új rendszer kialakításához, azonban rejtély, milyen forrásból akarják mindezt finanszírozni. Esetleg több száz iskola bezárása, több ezer pedagógust elbocsátása árán? Egy tisztességes közoktatási javaslatra van szüksége Magyarországnak, amely nem XIX. századi megoldásokat kínál a XXI. század kihívásaira! – jelentette ki Jeszenszki András.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában