Helyi közélet

2011.11.20. 13:50

Ne ijedjünk meg a szirénától

Nyíregyháza - Hétfőn országos katasztrófavédelmi gyakorlat.

Nyíregyháza - Hétfőn országos katasztrófavédelmi gyakorlat.

Sajtótájékoztatón készítette fel pénteken a lakosságot a november 21-i, hétfői országos gyakorlatra a katasztrófavédelmi igazgatóság megyei igazgatója, Csepely Zsigmond pv. ezredes. Mint elmondta, a gyakorlat célja a kijelölt egységek riasztásának ellenőrzése. Három fázisa lesz. Az első fázis egy értesítési gyakorlat. Ebben a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltó állomány kap riasztást. Ez az országban 10 ezer főt, megyénkben 460 főt érint. Ezzel párhuzamosan megyei és helyi szintű törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre. A másodikban különböző, nem létező (kitalált, pontosabban a Csillagok háborúja c. filmből kölcsönzött nevű) helyeket érintő katasztrófahelyzeti közleményeket adnak ki a médiában, ami a lakosságot csak tájékoztatja.  Ezt a lakosságnak csupán figyelnie kell. Ennek a fázisnak a célja, hogy a lakosság tudja, milyen formában kap tájékoztatást, ha valódi katasztrófahelyzetben kell intézkedni. Teszt lesz ez a médiának is, hogy veszélyhelyzetben milyen gyorsan és milyen körben tudják a lakosságot elérni a törvényben kötelezett tájékoztatási feladatuk alapján.

Előzetesen annyit lehet tudni, hogy nap közben 12 alkalommal tesznek közzé közleményeket. A harmadik fázis egy polgári védelmi mozgósítási gyakorlat lesz, a polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgárokat mozgósítják. Egy részük valós feladatot fog végrehajtani. Ez konkrétan a lakosságot tájékoztató, illetve motoros szirénák beüzemelése lesz. A pánik elkerülése érdekében a szirénákat nem állítják teljes hangerőre, hanem úgynevezett morgató üzemben riasztanak. Csupán a működő képességet jelzi, nagy távolságból nem lesz hallható. A gyakorlatról szóló tájékoztatást az OKF minden nyilvántartásban szereplő kisebbség nyelvén is kiadta. Ez a hétfői országos gyakorlat nem tartalmaz lakosságot érintő feladatot, de a jövőben az OKF fog olyan gyakorlatot tartani, amelyben már a civil lakosságnak is lesz majd feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában