Helyi közélet

2011.11.24. 10:43

Nem zavarta meg a nyíregyházi Szelkó-tó madárvilágát az autópálya

Nyíregyháza, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Az aggodalmakkal ellentétben az M3-as autópálya forgalma nem zavarta meg a nyíregyházi Szelkó-tó madárvilágát; erre a következtetésre jutottak ornitológusok, akik november közepén gyűrűzéssel mérték fel a szárnyasok állományát.

Nyíregyháza, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Az aggodalmakkal ellentétben az M3-as autópálya forgalma nem zavarta meg a nyíregyházi Szelkó-tó madárvilágát; erre a következtetésre jutottak ornitológusok, akik november közepén gyűrűzéssel mérték fel a szárnyasok állományát.Petrilla Attila ornitológus az MTI-nek csütörtökön elmondta: a tó mellett 2006-ban épült sztráda nem változtatta meg az ott élő madarak számát, fajgazdagságát, vonulását.

A mostani madárgyűrűzésen - amelynek adatait összehasonlították a korábbi felmérésével, hogy pontos képet kapjanak az autópálya-építés nyomán megváltozott környezeti állapotról - összesen 18 faj mintegy 300 egyedét fogták be és jelölték meg a tó körül. Az adatok sem faj-, sem egyedszámban nem különböztek a korábbiaktól - hangsúlyozta a szakember.

A gyűrűzés során sok úgynevezett "visszafogás" történt, ami azt bizonyítja, hogy a tó körül a sztrádaépítés előtt élő madarak nem költöztek el máshová a zajjal járó gépjárműforgalom miatt.

 A befogott és megjelölt, majd szabadon bocsátott madarak között számos ritka, védett faj akadt. Így például sikerült meggyűrűzni egy füzikét, egy kis testű énekesmadarat. Ennek a szárnyasnak 65 faja él a világon, de hazánkban csak a sárgás-szürkés tollazatú erdei faja található meg.

Ugyancsak gyűrű került a ritkaságszámba menő szőlőrigóra, amely októbertől áprilisig látogatja a Kárpát-medencét. A szintén védett, 21 centiméteres, szürkéssárgás-vöröses madár a rovarok, csigák és pókok mellett a Szelkó-tó környékén található cserjék, főleg olajfűzek és bodzák termésével táplálkozik a téli időszakban.

Kék- és széncinegét, őszapót, vörösbegyet, fenyőpintyet és feketerigót szintén meggyűrűztek az ornitológusok a Nyíregyháza határában elterülő tó partján. A védett kék cinege a régió egyetlen sárga-kék színű fajának számít, és a hideg időszakban magvakkal, bogyókkal táplálkozik.

Az őszapónak ugyancsak egy faja el hazánkban, a hosszú lábú, villás farkú, sötét-világos szürkés-fehéres tollazatú. A fenyőpinty a tóparti fűzesek madara, míg a vörösbegy a bokrok ágaira erősített fészkében kétszer is költ április és június között a nyíregyházi Szelkó-tónál, és egy fészekaljban 5-7 tojásból kelti ki utódait.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában