Helyi közélet

2011.11.14. 13:54

Nyíregyházi tudós díja

New York City, Nyíregyháza - Bill Gates tavalyi díja után újabb elismerésben részesült a Nyíregyházáról származó, jelenleg a New York-i Columbia Egyetem docenseként oktató Márka Szabolcs. A 42 éves asztrofizikus elnyerte a Blavatnik-díjat.

New York City, Nyíregyháza - Bill Gates tavalyi díja után újabb elismerésben részesült a Nyíregyházáról származó, jelenleg a New York-i Columbia Egyetem docenseként oktató Márka Szabolcs. A 42 éves asztrofizikus elnyerte a Blavatnik-díjat.Az elismerés névadója a Moszkvában egyetemet végző, majd a Columbia Egyetemen mester fokozatot, a Harvardon pedig üzleti diplomát szerző orosz-amerikai milliárdos üzletember: Leonyid Blavatnik. Az ő adományából alapította a díjat a New York-i Tudományos Akadémia fiatal tudósok támogatására, elsősorban a természettudományokban elért innovatív eredményekért.

Márka Szabolcs díjazásának indokolásában két területen elért sikereit említik: a gravitációs hullámok segítségével a világűrben létező „fekete lyukak” kutatását és BioOptikai kutatásait, melyek akár a malária elleni küzdelmet is eredményesebbé tehetik. A díjat Márka Szabolcs amerikai, görög, japán, lengyel, német, orosz fiatal tudósokkal egyetemben „A Tudomány és a Város” gálán november 14-én, hétfőn vette át New York-ban.

- Marik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában