Helyi közélet

2011.11.30. 16:29

Nyolcszázmillió közlekedésfejlesztésre Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2011. november 30., szerda (MTI) - Több mint 800 millió forintot költenek Nyíregyházán a helyi közlekedés fejlesztésére az Európai Unió támogatásával: az önkormányzat 394 millió forintos költségből az infrastruktúrát javította, míg a Szabolcs Volán Zrt. 422 millió forintot költhet a forgalomirányítási és az utastájékoztatási rendszer modernizálására.

Nyíregyháza, 2011. november 30., szerda (MTI) - Több mint 800 millió forintot költenek Nyíregyházán a helyi közlekedés fejlesztésére az Európai Unió támogatásával: az önkormányzat 394 millió forintos költségből az infrastruktúrát javította, míg a Szabolcs Volán Zrt. 422 millió forintot költhet a forgalomirányítási és az utastájékoztatási rendszer modernizálására.Kósa Tímea alpolgármester az infrastrukturális fejlesztés szerdai projektzáró sajtótájékoztatóján közölte: a helyhatóság 90 százalékos arányú, több mint 355 millió forint támogatást kapott beruházása megvalósításához.     Az összegből a helyi autóbuszjáratok vonalán 99 megállót újítottak fel, 49 fedett várórészt építettek és további 14 régit rendbe tettek, épült három gyalogátkelőhely, s korszerűsítettek egy forgalomirányító és utasforgalmi épületet.     Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: előkészítés alatt van egy a tervek szerint ugyancsak pályázati támogatásból megvalósuló úthálózat-fejlesztési program is Nyíregyházán.

Mint hozzátette, a programban szerepel az M3-as autópályához csatlakozó, nyugati elkerülő út megépítése, a tokaji és a 4-es számú főúton felüljáró kialakítása, a nagy- és a kiskörút fejlesztése, a bel- és külvárosi utak rendbe tétele, villamospálya, intelligens forgalomirányító rendszer és intermodális központ létesítése, sőt kisvasúti beruházás is. A parkolók számát szintén növelnék és szó van a Volán-telep fejlesztéséről is.     Ignácz László, a Szabolcs Volán Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a cég 348 millió forint támogatást kapott az új, GPS alapú forgalomirányítási és utastájékoztató rendszer kialakításához, amely a jövő év első felében fejeződik be.

Interneten és mobiltelefonon is lehet majd információt kérni

Közlése szerint a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a helyi autóbuszforgalmat irányító központ figyelemmel kísérje majd a tömegközlekedési járművek időbeni haladását, s a diszpécserek szükség esetén intézkedhetnek, akár plusz gépkocsik beállításáról is. Teljesen megoldott lesz az utastájékoztatás a buszokon, a megállókban, sőt interneten és mobiltelefonon is lehet majd információt kérni. A nagyforgalmú vonalakon utasszámláló berendezések lesznek a járműveken, az segít a valós igényekhez igazodó menetrend kialakításában. Megújul a jegyértékesítési rendszer, így a bankkártyás fizetésre is módot teremtenek.

Nyíregyházán a helyi közlekedést 34 vonalon ellátó Szabolcs Volán Zrt. évente mintegy 32 millió utast szállít, s ebből 1,5 milliárd forint körüli a bevétele.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában