Helyi közélet

2011.11.12. 14:08

Összehangolt fogyasztóvédelmi-közlekedésbiztonsági akciót tartottak Szabolcsban

Nyíregyháza, 2011. november 12., szombat (MTI) - Összehangolt közlekedésbiztonsági akciót tartott a fogyasztóvédelem és a közlekedési felügyelet az elmúlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; a szakemberek a járművek műszaki állapota mellett a járműalkatrész-forgalmazó kereskedelmi egységeket is vizsgálták.

Nyíregyháza, 2011. november 12., szombat (MTI) - Összehangolt közlekedésbiztonsági akciót tartott a fogyasztóvédelem és a közlekedési felügyelet az elmúlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; a szakemberek a járművek műszaki állapota mellett a járműalkatrész-forgalmazó kereskedelmi egységeket is vizsgálták.

    Juscsák Dóra, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója az akció eredményeiről tartott szombati nyíregyházi sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrök az áruházláncokban és kisebb szaküzletekben kapható alkatrészek, így a világító- és fényjelző berendezések, valamint a gyerekülések értékesítéséhez kapcsolódó jogszabályok betartását vizsgálták, továbbá ellenőrizték az általános kereskedelmi feltételek meglétét.   

A szakemberek minden esetben próbavásárlást végeztek, amelynek során tesztelték a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, valamint az árfeltüntetés és az áralkalmazás jogszabályainak történő megfelelést is - tette hozzá.     A fogyasztóvédelmi hatóság vezetője közlése szerint az ellenőrök nem találkoztak olyan kereskedelmi egységgel, ahol ne kaptak volna nyugtát; a termékek mindenhol a kiírt, valamint az akciós eladási egységáron kerültek értékesítésre.    A tapasztalatok szerint az elmúlt időszakban csökkentek az árfeltüntetési hiányosságok az ellenőrzött üzletekben. Jelen akció során egy esetben találkoztak olyan helyzettel, amelyben hatféle, összesen harminc darab termék eladási és egységárát nem tüntette fel a kereskedő, továbbá egy kereskedésben találtak a szabályoknak nem megfelelő izzólámpákat - összegezte az eredményeket Juscsák Dóra. Hozzátette: utóbbi esetben a kereskedő a termékeket azonnal visszaküldte a forgalmazónak, így szankcióra nem volt szükség.    A térségi kormányhivatalon belül több szakigazgatási szerv együttműködve végezte az ellenőrzéseket, a közlekedési felügyelőség és a fogyasztóvédelem által szervezett akciósorozat egyik fő célja az volt, hogy felhívja az autósok figyelmét a téli, megváltozott útviszonyokra, és ellenőrizze a gépjárművek műszaki állapotát - mondta Vinnai Győző megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón.   

Dankó András, a közlekedési felügyelőség igazgatója a tájékoztatón elmondta: az akciósorozat Látni és látszani elnevezésű részének keretében elsősorban a forgalomban használt járművek világítóberendezéseit, a szélvédők és a téli gumik állapotát vizsgálták a felügyelőség szakemberei. Az ellenőrzött autók negyven százalékánál találtak valamilyen hibát a világításnál: a leggyakoribb hibák a törött vagy rosszul beszerelt izzók, a szakszerűtlenül beszerelt lámpaszettek voltak.    A 473 ellenőrzött jármű 57 százaléka még nyári gumival volt felszerelve, több esetben kopott, nem megfelelő profilmélységű abroncsot találtak az ellenőrök - tette hozzá az igazgató.   

A gépjárművek hiányosságait és hibáit többségben még a helyszínen kijavították az autósok, 108 esetben azonban figyelmeztetést kellett alkalmazniuk az ellenőröknek. Nyolc esetben volt szükség a forgalmi engedély érvénytelenítésére, mivel e járművek műszaki állapota veszélyt jelentett a közlekedés biztonságára - mondta Dankó András.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában