Helyi közélet

2011.11.25. 14:43

Ovi-Zsaru Nyírbogáton

Nyírbogát - A nyírbogáti óvoda a 2011/2012-es tanévtől csatlakozott az Ovi – Zsaru programhoz, így november középen óvodásai közelről láthattak rendőröket, egyenruhát, rendőrigazolványt, bilincset, rendőrautót.

Nyírbogát - A nyírbogáti óvoda a 2011/2012-es tanévtől csatlakozott az Ovi – Zsaru programhoz, így november középen óvodásai közelről láthattak rendőröket, egyenruhát, rendőrigazolványt, bilincset, rendőrautót.Az első foglalkozás alkalmával az egyenruhás rendőrök beszélgettek a kicsikkel, majd később az óvónők feladata lesz, hogy az ovisokat játékos formában ismertessék meg a szabályok követésével. Miután az Ovi – Zsaru a gyerekek minden kérdésére válaszolt, a gyerekek megismerhették Rendőr Robit – aki egy báb, a program egyik főszereplője. Rajta, és Rosszcsont Ricsi nevű barátján keresztül tanítják játékosan, mesék, versek beiktatásával az óvónők a gyerekeket a helyes közlekedésre, bűnmegelőzésre.

A program feldolgozza azokat az életszerű helyzeteket, melyek veszélyforrást tartalmazhatnak mind otthon, utcán, mind pedig bárhol a gyermek közvetlen környezetében. Az Ovi – Zsaru program elemei különböző helyzeteket modelleznek: ismerkedés idegenekkel, a szabályok betartásának fontossága, otthon egyedül, veszélyes eszközök a környezetünkben, a közlekedés szabályai. Ahhoz, hogy a gyerekek ne váljanak áldozatokká, a korai megelőzés elkerülhetetlen, a figyelemfelhívás fontossága sem kérdőjelezhető meg. A játékos foglalkozásokon a gyerekek olyan információk birtokában jutnak, amelyek alapján képesek felismerni és elkerülni a veszélyhelyzeteket.

Az óvodapedagógusok  hasznosnak tartják ezt a programot, hiszen minél koraibb a figyelemfelhívás, ismeretanyag átadás, oktatás az áldozattá válás elkerülésére, annál hatékonyabb módszerré válhat. Az óvodáskorú gyerekek a világról gyűjtött tapasztalatok során ki vannak téve kisebb-nagyobb baleseteknek. Nem ismerik fel a veszélyeket és tapasztalatlanságuk miatt, nem is tudnak erre megfelelően reagálni. A foglalkozások során az óvodapedagógusok arra törekedtek, hogy a gyerekekben a rendőr ne félelmet keltsen, hanem a magabiztos viselkedést a veszély elkerülésének lehetőségét erősítse bennük.

Az óvodások biztonság érzetét növelő, a Rendőrség elfogadását, munkájának megismertetését célzó program önkéntesség alapján jutott el a jelentkező nyírbogáti óvodába - tájékoztatta portálunkat Gulyás Jánosné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában