Helyi közélet

2011.11.30. 14:58

Töretlen hagyományőrző fazekas munka Szatmárért

Tunyogmatolcs - Idén immár 35 éve, hogy Dávid Menyhért hagyományőrző fazekasmester elkezdte tradicionális foglalkozását Tunyogmatolcson.

Tunyogmatolcs - Idén immár 35 éve, hogy Dávid Menyhért hagyományőrző fazekasmester elkezdte tradicionális foglalkozását Tunyogmatolcson.A fazekasmesterséget édesapja (id. Dávid Menyhért) mellett tanulta ki, aki szintén fazekasként munkálkodott a településen. A "Kiváló Mesteri Címet” 1976-ban kapta meg Nyíregyházán. Kitűnő munkájára nem csak az országban, de még külföldön is felfigyeltek. 1977-ben Észtországból és Lettországból érkezett egy forgatócsoport, akik a régi hagyományőrző szakemberekről készítettek dokumentumfilmet. 1978-ban el is készült a dokumentumfilm, ami "A Tejút Fiai" címet kapta.

Édesapja halála után ő maradt az egyedüli hagyományőrző fazekasmester a községben. „A családi tradíciót nem kötelességből, hanem hivatástudattól és szeretettől vezérelve vittem tovább. – gondolt vissza egykori elhatározására a hagyományőrző.  A 90-es évektől folyamatosan látogatott a Táncsics utcai műhely, melyben már televíziók és újságírók is tiszteletüket tették. Hosszú évek óta vendége a Szatmári vásároknak, kistérségi találkozóknak, illetve falunapoknak. Munkájáról elismeréssel beszélnek a régió emberei, de még országosan is akad, aki megemlékezik az általa késztett tárgyakról.

A mai napig gyártja a népies munkáit, amelyek a mindennapos használatban elengedhetetlenek. Műhelyében megtalálhatóak a tejes csuprok, tésztaszűrők, aratókorsók, dísztányérok, kaspók és a különböző kerámiatálak. Menyus bácsi ma is áll rendelkezésére a hozzá ellátogató vendégeknek, és örömmel számol be nekik a hosszú évek alatt szerzett szakmai tapasztalatairól.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában