Helyi közélet

2011.12.04. 11:42

Időjárás-előrejelzés Magyarország térségére a légszennyezettség várható alakulása szempontjából

Nyíregyháza - Előrejelzés a mai napra: Mai napon marad az általában borult és többfelé ködös idő. A Dunántúlon megélénkülhet a délnyugati szél. Szemcsés hó vagy ónos szitálás formájában fordulhat csak elő kisebb csapadék az országban. A légszennyezettségben jelentős változás nem valószínű.

Nyíregyháza - Előrejelzés a mai napra: Mai napon marad az általában borult és többfelé ködös idő. A Dunántúlon megélénkülhet a délnyugati szél. Szemcsés hó vagy ónos szitálás formájában fordulhat csak elő kisebb csapadék az országban. A légszennyezettségben jelentős változás nem valószínű.

Előrejelzés a következő 3 napra (2011.12.03- 2011.12.05.):

A hétvégén az ország déli felében továbbra is élénk széllökések kísérhetik a délnyugati szelet és csapadék is előfordulhat szombaton inkább északon, vasárnap és hétfőn már máshol is. Hétfőn egy hidegfront érkezik, amelynek hatására az északnyugatira forduló szél megerősödik, illetve viharossá (55-70 km/h) fokozódik. A levegő minőségének összességében jelentős javulása várható.  

Tendencia a következő 2 napra (2011.12.06- 2011.12.07.):

A jövő hét első felében előfordulhat időnkénti csapadék gyakran élénk légmozgás mellett. A határréteg vastagságának jelentős csökkenése várható. A légszennyezettségben összességében jelentős változás nem valószínű.

Polyánszky Zoltán

2011.12.02. 12:20

Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály

Országos Meteorológiai Szolgálat

Tel: 346-4733

Lakossági Tájékoztató

 

TIKTVF Debrecen levegőminőségi ügyelete tájékoztatja FETIKTVF Nyíregyháza város levegőminőségi ügyeletét, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2011.12.02.-án túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3), és 2011.12.03-án a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

 

                                             Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson, 2011.12.02-án: 76,6 μg/m3,

         Széna tér mérőállomáson, 2011.12.03-án: 129,9 μg/m3 volt.

 

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás hétfőn várható.

 

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A

10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai

és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

 

A legfrissebb levegőminőségi adatokat megtalálják a következő internetes honlapon: www.kvvm.hu/olm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában