Helyi közélet

2011.12.13. 09:58

II. Karácsonyi Kavalkád Kisvárdán

Ismét kavalkádi forgatag közepette készülhetünk kisvárosunkban a karácsonyi ünnepekre. Leleszi Tibor, városunk első embere adott interjút az idei kavalkádi programsorozat részleteiről:

Ismét kavalkádi forgatag közepette készülhetünk kisvárosunkban a karácsonyi ünnepekre. Leleszi Tibor, városunk első embere adott interjút az idei kavalkádi programsorozat részleteiről:December első napjaiban, még a Karácsonyi Kavalkád előtt a Mikulás is felépítette házát a városban.

- Nincs kisvárdai kavalkád Mikulás nélkül, hisz a december első – és főleg a gyermekek számára – egyik legjobban várt ünnepe a Mikulás. A városi Mikulás december 2-tól 7-ig költözött városunkba, ahol a Polgármesteri Hivatal előtt megépített házában és ajándékgyárában várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Milyen különleges lehetőségek vártak a Mikulás-látogatókra?

- A gyerekek által megírt kívánságleveleket idén is összegyűjtötte a Mikulás, hogy azokat összegezve, kioszthassa majd ajándékait a kívánságaikat leadók részére, még karácsony előtt. Ezen kívül lehetőség nyílt – természetesen díjmentesen – Mikulás-hintóval séta-kocsikázni a belvárosban, illetve valamennyi városlakónak szaloncukorral kedveskedett Kisvárda Önkormányzatának Mikulása.

Hogyan működött a Mikulás Gyár?

- A Mikulás Gyár valójában a Mikulás ajándék-gyára. Ide vártuk azokat a már megunt (de még jó állapotban lévő), vagy ritkán használt játékokat, mese dvd-ket, könyveket, ajándéktárgyakat, melyeket szívesen nélkülözünk otthon, s melyeknek más még nagyon örülne. Ezek az ajándéktárgyak még karácsony előtt gazdára találnak.

A második Kavalkádra készül a város, zajlanak-e már az előkészületek?

- Tavaly először és hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a város történetében akkor elsőként megrendezett Karácsonyi Kavalkád nevet viselő programsorozatunkat. A tavalyi évben nagy sikerrel zárult rendezvény pozitív és negatív tapasztalataira építve most is nagy lelkesedéssel kezdtük el a szervezést novemberben. A jól bevált elemek megmaradtak, de számos újdonsággal is szolgálunk az idei télen. A tavalyi esztendőben mind az egyházak, mind a civil-és társadalmi szervezetek, az oktatási intézmények és a helyi vállalkozók maximális odaadással és önzetlenül együttműködve vettek részt a kavalkádi programokban. Nélkülük nem jöhetett volna létre és nem lett volna olyan sikeres a rendezvény. Idén is számítunk együttműködésükre, segítségükre, hisz közösen több mindent érhetünk el a város és a városlakók érdekében.

Mikor kezdődik a programsorozat?

- A megnyitó december 16-án pénteken, 16:00 órakor lesz, a Polgármesteri Hivatal előtt felállított színpadon. A polgármesteri köszöntő után következik a helyi történelmi egyházak vezetőinek közreműködésével az ökumenikus ünnepi köszöntő, ezután városunk fiataljai kulturális műsorral szórakoztatják a közönséget, illetve feldíszítik a Mindenki Karácsonyfáját.

Itt szeretném kiemelni, hogy a műsort illetően változtattunk a tavalyi tematikán: eszerint, december 16-tól egészen 20-ig, minden délután, 15:00 órai kezdettel lesz kulturális műsor a színpadon.

Az élményekben gazdag, színvonalas, ünnepi hangulatot varázsoló produkciók közreműködői ezúttal is városunk általános-és közép iskolás diákjai és pedagógusai, a zeneiskola növendékei és tanárai, illetve a helyi nyugdíjas klubok lelkes és egyben tehetséges tagjai lesznek.

Már számos alkalommal részesei lehettünk annak, hogy Kisvárda új vezetése – más városok számára is példaértékűen – együttműködik a helyi egyházközösségekkel. Ez a Karácsonyi Kavalkád alkalmával nem csak az ökumenikus köszöntő alkalmával mutatkozik meg.

- Örömömre szolgál, hogy városunk egyházi vezetői, az egyházközségek tagjai teljes odaadással és feltétel nélküli együttműködéssel vesznek részt a városi rendezvényeken. Ennek a közös együttgondolkodásnak köszönhetően fogalmazódott meg bennem az, hogy a városnak is legyen Adventi Koszorúja, melynek zöld színe a reményt, kerek formája pedig az örökkévalóságot szimbolizálja. Modern rohanó életünkben a szívünk, lelkünk mélyén mi is várakozunk valamire, valakire. Ez a négy hét alkalmat teremt arra, hogy lelkünket közösen készítsük elő Jézus születésének ünneplésére. A keresztény tanítás szerint az advent hagyományos színe a lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe miatt. A városi koszorú négy gyertyája közül - a meggyújtás sorrendjében - az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín, mely szín a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt jelenti

Az adventi négy vasárnap alkalmával, délután 16:30-kor gyújtjuk meg a gyertyákat a Polgármesteri Hivatal előtt, ahol forró teával és pogácsával kedveskedünk a jelen lévőknek.

A programsorozattal egy időben kezdetét veszi a vásár is?

- A Karácsonyi Kavalkád vásári forgataga szintén december 16-án, pénteken kezdődik és egészen december 24-e, Szenteste napjának délelőttjéig tart. A Polgármesteri Hivataltól a Szabolcs Áruházig felállított kis faházak sorában idén is kedvükre vásárolhatnak a forgatag résztvevői. A portékák között – egyebek mellett - kézműves termékek, szemet gyönyörködtető, ínycsiklandozó áruk és természetesen az ünnephez nélkülözhetetlen kellékek, díszítések és ajándékozásra alkalmas tárgyak lesznek megvásárolhatók. Mindezek közben csalogat majd – hogy csak egy párat említsek – a forralt bor, az ízletes tea, a puncs, a sült gesztenye, a kürtős kalács és a kenyérlángos illata. Természetesen idén is szorosan együttműködünk a helyi civil-és karitatív szervezetekkel, akik segítségével és közbenjárásával az egész város vendégünk egy pohár forró teára, egy süteményre illetve pogácsára.

Különleges, egyedi alkalom is nyílik arra, hogy vásárlásunkkal egyszerre jótékonykodjunk is?

- A karácsonyi ünnepkör idején elengedhetetlen városi szinten is a jótékonykodás, melynek ebben az esztendőben is többféleképpen lehetünk részesei.

Egyrészt a használt ajándékok leadása kapcsán, melyeket – ahogy már említettem – a Mikulás Gyárban gyűjtöttünk.

Másrészt, akár vásárlással is jótékonykodhatunk, méghozzá egy tárgy megvásárlásával egyszerre két célcsoportot érintve: városunk oktatási intézményei, a diákok, szülők és a pedagógusok által saját kezűleg készített egyedi ajándéktárgyaikat, mézeskalácsaikat és süteményeiket árulják az első napon, vagyis december 16-a, péntek délután 13:00 órától, a főutcán. Az ott megvásárolt termékek bevételének fele az intézményeknél marad, az összeg másik fele pedig bekerül abba a közös, városi alapba, melynek segítségével sok gyermek, család és idős ünnepét tesszük még teljesebbé.

A harmadik jótékonykodási lehetőség pedig maga a Jótékonysági Gálaműsor, mely december 17-én szombaton, este 18:00 órakor kezdődik a Várszínház és Művészetek Háza színpadán. A műsor közreműködője a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színtársulata, a 20 éves jubileumát ünneplő Doktorock csapata. Az est teljes bevétele a kisvárdai, 70 év felettiek karácsonyát hivatott támogatni.

Említette Polgármester Úr, hogy számos újdonság is vár a városlakókra a tavaly megszokott programok és szolgáltatások mellett.

- Így van. Ezek egyike volt, az idén már berendezett Mikulás Ház és a fotózási lehetőség.

- Újdonság volt az Idegenforgalmi és Szabadidőcentrum által, a Tanuszodában megrendezett Mikulás napi-úszóverseny is.

- Újdonság idén az is, hogy két nap helyett, öt napon keresztül láthatóak kulturális műsorok a színpadon.

- Szintén újdonság és egyben egyedi alkalom, hogy a jótékonysági, úgynevezett - „főműsor”, a 20 éves születésnapját ünneplő Doktorock ősbemutatója.

- Újdonságként és egyben hagyományteremtő céllal álmodtuk és valósítottuk meg Kisvárda Adventi Koszorúját.

- Újdonság továbbá – ápolva az ősi, egyházi hagyományokat – a Görög Katolikus Egyház lebonyolításában megrendezendő Kántáló Körmenet és a Betlehemi Misztériumjáték is.

- Új dologként szeretném megemlíteni, hogy a városi - a régi Mozi épületénél megépített - Betlehemi Jászol mellett a Görög Katolikus Templomnál is épült egy impozáns, a Szent családot, a Három Királyt és az istálló állatait élethűen megjelenítő Betlehem is.

- Idén először – alkalmazkodva a mai kor igényeihez és kihasználva a technika fejlődését – webkamerák segítségével, a www.kisvarda.hu oldalon, az interneten keresztül is nyomon követhetjük a karácsonyi forgatagot, valamint az adventi gyertyagyújtások alkalmait.

Szívből remélem, hogy a Karácsonyi Kavalkád ünnepi programsorozatában és szolgáltatásaiban valamennyi városlakó örömét leli majd.

Szeretettel várjuk nem csak a helyi, hanem a környező települések lakóit is az egy hónapig ünnepi díszbe öltöztetett és karácsonyi hangulatot varázsoló, vendégszerető városunkba – zárta szavait Leleszi Tibor polgármester.

- Durucz Gabi -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában