Helyi közélet

2011.12.04. 15:24

Könyvbemutató és rendhagyó kiállítás a „Besiben” Kisvárdán

<p style="text-align: left;">Kisvárda - „… a most bemutatott művek nem pusztán és nem elsősorban dekoratívak, hiszen a dekorativitásként megjelenő forma mindig önmagán túlmutató jelentést hordoz, költői megfogalmazást.

Kisvárda - „… a most bemutatott művek nem pusztán és nem elsősorban dekoratívak, hiszen a dekorativitásként megjelenő forma mindig önmagán túlmutató jelentést hordoz, költői megfogalmazást. Itt a ritmus, a szín, a tónus, a vonal, a tömeg, a fény és árnyék, a térbeliség, a plaszticitás mindig gondolatot jelent, új, a szavak logikáján túlmutató világoz.”–mondta megnyitójában Nagypál Béla muzeológus, Bábás házaspár Hang–kép–írás címmel nyílt –Bábás Erika zománcművész és Bábás László ólomüvegező– albumbemutató kiállításán a Bessenyei György Gimnázium dísztermében, december 1–én délután.

 

Az idén centenáriumát Ünneplő Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, impozáns díszterme zsúfolásig megtelt a Bábás házaspár mintegy félszáz alkotásával körbefogva. A tűzzománcok és ólomüvegek között a megszólaló zene, versek együttes harmóniája szívmelengető, megható és könnyeket csalogató együttese egy csodálatos élményben részesítette a résztvevőket. 

 

Alázat és merész álmok

„Ez a nyelv egyedi és ön azonos. A legkisebb ékszer is ugyanúgy magán hordozza alkotója kézjegyét, mint a több négyzetméteres ólomüveg. Az alkotó szándékai mély szakmai alázatról és merész álmokról árulkodik, és biztos kézzel vezetnek bennünket egy tökéletes világba.” – írja róla a kiállítás háziasszonya az album szerkesztője Czomba Magdolna, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium magyar tanára. Szinte hihetetlen volt, hogy elsuhant a közel egy óra. A délután háziasszonya, a könyv szerkesztő, Czomba Magdolna szakavatott, mesterien vezetett ismertetője segítette a jelenlévőket a művészetek alkalmi  tárlatvezetésében.

 Bábás Erika, szülővárosában, a Nyírbátori Alkotóház és Képzőművészeti Stúdióban (1992–ben) ismerkedett meg a tűzzománc technikával, ahol Makrai Zsuzsa volt a stúdió vezetője és Morelli Edit a művészeti vezető.

 

A gondolatok átjönnek a képen

Az elmúlt közel két évtizedben tucatnyi egyéni és közel félszáz válogatott csoportos kiállítása volt itthon és külföldön egyaránt. Több képző– és iparművészeti műfaj művelője. Készít vegyes technikájú festményeket, ékszereket, tűzzománc képeket, címereket, üvegterveket. Férjével Bábás László ólomüvegezővel közösen készítik a Bábás Műhelyben az ólomüveg alkotásokat.

A pályán elindító, s útravalóval ellátó Makrai Zsuzsa zománcművész, (aki személyesen is részt vett a kiállítás megnyitóján) így ír tanítványáról:...„ Igazi kihívás azonban, amikor a gondolatok átjönnek a képen. Azt hiszem, zománcképeinek gondolatközvetítő képességét az alkotáson a kegyelmi pillanatok mindenkori jelenléte segíti.”

 

A „Hit–törés” képhez, (Bábás Erika –Bábás László, zománcozott vörösréz és fusing üveg) Dr. Fekete György belsőépítész, akadémikus a Magyar Iparművészet főszerkesztője, a következőkkel fejezi be írását…„szépségre és boldogságra született mindenki, aki ha felfelé néz, akkor vigasztalást kap az anyagban és szellemben egyaránt. No, meg a zománcképekben, ha Erika is erre kap felhatalmazást.”

 

A közel félszáz alkotást bemutató kiállításon közreműködtek a Weiner Leó Alapfokú Zene– és Művészeti iskola tanárai, volt és jelenlegi tanulói, a Bessenyei György és a Szent László Szakközépiskola diákjai. 

-Vincze Péter-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában