Helyi közélet

2011.12.11. 11:29

Vendégjegyzet: Kettő az egyben

Mit nem hall az ember!  Pár sornyi tudósítás – vagy inkább hirecske – röpítette országgá-világgá, hogy a kancellárválasztásra készülő német szociáldemokraták baloldala  a nemrég tartott kongresszuson azt javasolta, vezessék be az 52 (!) százalékos jövedelemadót. Angyal Sándor jegyzete

Mit nem hall az ember!  Pár sornyi tudósítás – vagy inkább hirecske – röpítette országgá-világgá, hogy a kancellárválasztásra készülő német szociáldemokraták baloldala  a nemrég tartott kongresszuson azt javasolta, vezessék be az 52 (!) százalékos jövedelemadót. Angyal Sándor jegyzete Nyilván azoknál, akik sokat keresnek s éppen ezért gazdagok. Nem tudom, milyenek az adózási viszonyok Európa egyik leggazdagabb országában, de az biztos, hogy nem egykulcsos. Aki tehetősebb, többet fizet az államkasszába, ám nem kell aggódni a kisebb jövedelműekért sem, nekik is marad aprítanivaló a tejbe. Úgy lesöpörték ezt ez adóemelési javaslatot azon a kongressuson, mintha el sem hangzott volna, mondván: egy ilyen lépéssel választást lehet veszíteni.

Ha már ilyen politikai szférába kalandozunk rovatunkban, jegyezzük meg, hogy idehaza jelenleg egykulcsos adó a gyakorlat, a 16 százalék, ami, mint tudott, a szegényeket még szegényebbé, a gazdagokat még gazdagabbá teszi, hiszen a korábbi 32-nek csak a felét kell adóba leperkálniuk. Hanem közben kitünt, hogy ez az egy kulcs valójában kettő lesz, mert kormányunk rájött, az egy kulcs kevés a talponmaradásunkhoz, ezért újabb kell. Csakhogy ez az újabb sarc a keresztségben már nem a kulcs, hanem az „átmeneti hozzárulást” kapja, nehogy egyesek még félreértsék  vagyhogy kulccsomó lógjon. rajtunk. Állítólag a havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek kell majd ezt fizetniük, de hogy mennyi lesz a hozzájárulásuk, az ma még hétpecsétes titok. Akárcsak az, hogy a most 16 százalékos milliomosok 202 ezer fölötti jövedelmükből hozzájárulnak-e gazdasági bajaink gyógyításához,  bóvliságunk eltüntetéséhez, a recesszió megelőzéséhez.Mindeközben jut eszembe, hogy aktív munkaerős koromban tőlem előbb negyven, majd  végül 32 százalékos személyi jövedelemadót vontak le a könyvelésben, merthogy akkor progreszive sorakoztak a kulcsok: aki többet markol, az többet is juttasson a büdzsébe, ahonnan többezer felé utalják a pénzeket, s mint köztudott, etetni kell a birkát, hogy nyírhassuk.Nekem persze teljesen mindegy, mire keresztelik kulcs helyett a hozzájárulást „átmenetelig" ugyebár. Csak helyeselni tudom a szándékot, az arányosabb közteherviselést. Ráadásul ez a lépés még a későbbi választási esélyeket sem csökkenti. Sőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában