Helyi közélet

2012.01.26. 10:01

210 igazgató megbízatása szűnik meg március végén

<a>Az érintett iskolavezetők között több olyan is van, akit tavaly szeptembertől neveztek ki.

Az ügyben megkérdezzük a pedagógus szakszervezet megyei vezetőjét, és megtudjuk, megyénkben ez hány embert érint.

A szakszervezet az átszervezésről

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Szabolcs megyei vezetője, Miklósi István lapunknak azt mondta: kiállnak az érintett intézményvezetők mellett, s minden lehetséges fórumon tiltakoznak a döntés ellen. – A tanév közbeni átszervezés egyáltalán nem szerencsés, erre korábban nem is volt példa. Az igazgatókat is meglepte a döntés, hiszen velünk együtt ők sem tudják, mi indokolja, hogy év közben szűnik meg a megbízásuk. Ez egyoldalú szerződésszegés, van olyan intézményvezető, akinek négy év van hátra a megbízatásából.

A Pedagógusok Szakszervezete közleményt adott ki, melyben kiáll az érintettek mellett. Ebben többek között azt írják: „a szakszervezet január 3-án megkereste dr. Réthelyi Miklós szakminisztert, rámutatva arra, hogy tanév közben a vezetőváltás rendkívüli hátrányokkal járhat, veszélyeztetheti a tanév befejezését, a felvételi eljárások lebonyolítását, az új tanév előkészítését. A PSZ kezdeményezte, hogy az intézményvezetői megbízások visszavonásával kapcsolatos kérdésekben induljon egyeztetési eljárás az érdekvédelmi szervezettel, ám a megkeresésre a miniszter január 23-áig semmilyen választ nem adott. Ezt megelőzően, tavaly decemberben a szakszervezet a megyei közgyűlések elnökeit és a megyei kormányhivatalok vezetőit levélben arra kérte, hogy az állami fenntartásba kerülő intézmények átvételi eljárásába, a munkáltatói jogokkal kapcsolatos egyeztetési folyamatba vonják be a PSZ illetékes megyei tisztségviselőit.

Január 20-án értesültek arról, hogy valamennyi átvett közoktatási intézmény esetében kiírták a pályázatot a vezetői feladatok ellátására. Ezért tényként állapítják meg, hogy a kormány és szervei ismét figyelmen kívül hagyták a törvénynek a területi érdekegyeztetésre vonatkozó rendelkezéseit, s a Pedagógusok Szakszervezetének kérését és kezdeményezéseit.

A Pedagógusok Szakszervezete alátámasztottnak látja abbéli félelmét, hogy a közoktatási rendszer államosítása  alapot teremt a szakszervezeti érdekegyeztetés kizárásához, az intézményvezetői gárda lecseréléséhez, a pedagógusok elbocsátásához. Elfogadhatatlannak tartják ezt a kormányzati magatartást, ezért követelik, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások az érdekegyeztetés rendszerének újragondolására, újraszabályozására”.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában