Helyi közélet

2012.01.28. 10:09

Az árapasztó gátról csaptak össze a hullámok Gulácson

Gulács - Több település több tucat gazdáját érinti az a védmű, aminek elkezdése is problémás.

Gulács - Több település több tucat gazdáját érinti az a védmű, aminek elkezdése is problémás.A térség országgyűlési képviselője Czomba Sándor és az érintettek zárt tanácskozáson beszélték meg milyen érdekek ütköznek a megvalósítás körül. (Az apasztó azért kell, ha árhullám érkezne a Tiszán, ennek megnyitásával a víz egy részét ide tudják terelni, ezzel csökkentve az árhullám szintjét. Az apasztó tározó területén végzett mezőgazdasági tevékenység emiatt hiábavaló lehet). A gazdák között volt, aki nem akarta nevét adni a nyilatkozathoz, de elmondta, több szintű itt a probléma. Az egyik, hogy egy apasztógátban nem lehetnek megépített és meg nem épített szakaszok. Egységes döntés kell, csakhogy van akinek érdeke a megvalósítás, és van, akinek nem. Aki itt lakik, az védené a sajátját, többségük nem ellenzi a gátat, de a kisajátítást szeretné tisztességes áron megtéríttetni. Hogyan lehet, hogy két évvel ezelőtti áron akarnak most földet elvenni, amikor a föld ára nőtt. Arról nem is beszélve, hogy az autópálya építésnél a homokföldért többet ajánlottak, mint itt a termőért. Ha megállapodnánk az árban, akkor is van olyan gazda, aki megörökölt egy földet, de messze innen éli napjait, ő most is átadná, hisz neki ez pénzt jelent. Igen ám, de vannak osztatlan közös földek, akkor hogy legyen, ha ebből csak egy gazda akad, aki nem akarja a kisajátítást engedni.

dr. Hauser Tibor egyike azoknak az ügyvédeknek, akik a kisajátítás jogi előkészületeit intézik. Érdeklődésünkre elmondta: a lakossági fórum a Szatmár-Beregi víztározó és árapasztó földtulajdon szerzésével kapcsolatban a tulajdonosok tájékoztatásáról szól. A kisajátítási eljárást megelőző és azt helyettesítő adásvételeknek a megkötése tárgyában próbálunk átfogó tájékoztatást adni az érintett lakosoknak. Tudjuk, hogy többféle érdek ütközik, de a jogi helyzet tiszta, az eljárások megindításának semmilyen jogi akadálya nincs, ahogy az adásvételek megkötésének sincs jogi akadálya. A megelőző eljárásokat végrehajtottuk, az ingatlan nyilvántartási állapotokat ellenőriztük, a terület szerzések befejeződésének nem látom akadályát. A kisajátítási törvény szabályainak betartásával végre megvalósulhat ez a beruházás. A jogi eljárások nagy részben idén befejeződhetnek, elenyésző részük maradhat 2013-ra, úgy tudom 2015-re a védműnek is állnia kell.

Bíró Gyuláné helyi erdőtulajdonos elmondta:nekünk erdőnk van, amit kettévágna a gát, nem nagyon örülünk ennek, de azt sem mondom, hogy ne legyen gát, elvégre mi gulácsiak vagyunk, itt ha pár napig esett az eső, ez egész települést elöntötte a víz. Az erdőnk 5 éves telepítés volt múlt ősszel, az a gond, hogy amire rávezetik a vizet, az megsemmisül. Én már 71 éves vagyok, nem tudok újból telepíteni, és ha nem adják meg az árát, nem tudok semmit venni belőle.

Simon Sándor hozzátette, én ugyanebben a helyzetben vagyok. Nekem is erdőm van, a tervezett nyomvonal ennek a közepén haladna. Nem az apasztó ellen vagyok, de ezzel lesz olyan területem, amit semmire nem tudok használni. Ehhez járul az, hogy a házam a település szélén van, és tartok tőle, hogy az apasztómű elkészülte után veszélybe kerül a hajlékom. Ad-e valaki garanciát arra, hogy nem kerülök bajba?

Kis társaság ül egy közös asztalnál, egymás között beszélik mi a gondjuk a tervekkel. Szpotnyi Bertalan Márokpapiból érkezett. Elmondta: az egészet már 2007-ben elkezdtük, mostanra talán már az anyagi része a dolgoknak tisztázást nyer. Nem csak a földvásárlásról van szó, hanem a zöldkárról is, ami azért más színben tünteti fel az egészet.

Egyáltalán nem ért egyet a nyomvonallal a Jándról érkezett Baranyi Pál. A határt teljesen behozzák a község közepére, a vadak így is bejönnek a kertek alá, úgy érzem évek óta nem hallgatják meg a gazdákat, az árapasztó Jánd döntő részét két felé vágja, ott további gazdálkodás nem lehetséges. Én szarvasmarhákkal foglalkozom, a kormánytól nem kapunk támogatást, nem tudom így mire jutunk.

A tanácskozást meghirdető Czomba Sándor érdeklődésünkre elmondta: azért jöttünk ma ide, hogy a félreértéseket és a lehetőségeket is megnézzük. Azt tudom a gazdáknak mondani, hogy elmegyünk egészen a falig, de nem vezetem a falnak a gazdákat. Lényeges kérdés, hogy az árapasztó megépüljön, nem csak a beregi térségnek, hanem sokkal szélesebb keresztmetszetben. Nagyon fontos beruházás, ezért abban bízom, hogy sikerül egy olyan megoldást találni, ami mind a gazdáknak mind a területen élőknek elfogadható. Számos olyan félreértés van, ezeket is szeretnénk tisztázni, ha pedig tisztázódott melyek azok a lehetőségek, amiken belül ezt az árapasztót meg lehet építeni, akkor ennek megfelelően fogok én is, mint a térség országgyűlési képviselője cselekedni. A gazdák között van ugye fél hektáros, de akad több tízhektáros is. Akad, aki évek óta nem a térségben él, számára megváltás, hogy pénzt lát a földjéből, de az árapasztó messze nem csak a tározó kapacitás bővítését jelenti, hanem a térség számára egy komplex fejlesztést, a teljes Bereg profitálhat ebből. 

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában