Helyi közélet

2012.01.17. 16:11

Kárenyhítés: kamat- és költségmenetes hitel

Nyíregyháza - Nyolcmilliárd forintos keretösszeggel kamat- és költségmentes, hosszú lejáratú hitel segíti a fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelőket – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke.

Nyíregyháza - Nyolcmilliárd forintos keretösszeggel kamat- és költségmentes, hosszú lejáratú hitel segíti a fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelőket – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke.A több mint 13,1 milliárd forintos káresemény enyhítésben az első lépcső egy 1,27 milliárd forintos támogatás volt, amelyet a 70-100 százalékban kárt szenvedett gazdálkodók tavaly  szeptember végéig már megkaptak. A Nemzeti Kárenyhítési Rendszerből pedig 3,8 milliárd forint jut a gazdáknak, ami 32 százalékos támogatást jelent a jogosnak ítélt kárenyhítési kérelemnél – számszerűsített Jakab István, a parlament alelnöke.

– Újabb pillér a 8 milliárd forintos forrással induló, három év türelmi időt, azaz tőketörlesztési moratóriumot biztosító, 100 százalékban kamat- és költségtámogatásos hitelkonstrukció, amelyet kizárólag a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. folyósít – folytatta a szakpolitikus.  Hozzátette: a teljes keret támogatástartalma 4,7 milliárd forint. A gazdálkodók minimum 500 ezer maximum 10 millió forint hitelt kaphatnak. A hitelfelvevőnek csupán egyetlen költsége lesz, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány díja, ami a hitel összegének egy százaléka.

– Amit a kormány a jelenlegi helyzetben megtehetett azt megtette a gazdák kárenyhítése érdekében – mondta dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, aki megjegyezte: külön figyelmet fordítanak arra, hogy a támogatás szétosztásánál ne legyenek visszaélések.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában