Helyi közélet

2012.01.20. 08:24

Nézőpont: Piroslap a pazarlásnak

Zöld kártyát kaphatnak az otthonaink. S ha nem felelnek meg a feltételeknek, természetesen könnyen jöhet a „piroslap”. Nem új keletű a törvény, hisz a lakás eladásánál már 2009-től kötelező az energiatanúsítvány. Dankó Mihály jegyzete

Zöld kártyát kaphatnak az otthonaink. S ha nem felelnek meg a feltételeknek, természetesen könnyen jöhet a „piroslap”. Nem új keletű a törvény, hisz a lakás eladásánál már 2009-től kötelező az energiatanúsítvány. Dankó Mihály jegyzeteMondhatnánk, újabb sarc a tulajdonosoknak. Csakhogy, amilyen minőségben és szakértelemmel épültek a közelmúlt lakásai, mindenképpen szükséges lépésről van szó. A takarékosság jegyében: a kalákák, a barátok, rokonok kivitelezte épület, a legolcsóbb építőanyagok, most visszaütnek. A tégla, beton mellett megjelent a tufa, és az egyik leghíresebb, a gázszilikát. (Ez utóbbi előnyeiről és hátrányairól ma is megoszlanak a vélemények.)

A másik neuralgikus pont a nyílászárók és a szigetelés. A spórolás itt is visszaütött. Néhány év, és messze nem töltik be azt a funkciót, ami a szerepük lenne. Mivel a legtöbb hő a tetőfelületen távozik, ezért a szigetelést ajánlott a tetőszerkezetnél kezdeni.

Addig, míg az energia aránylag olcsón érkezett, senki sem törődött igazán ezzel a problémával. De manapság mélyen kell benyúlni a pénztárcába, s ebből nem csak az egyénnek, de az országnak is kára keletkezik. Különösen, ha tudjuk, hogy az „A+” besorolásnál az energiafogyasztás 55 százalékát használja az épület, míg a legrosszabb „I” kategóriánál 341 százalékos – vagy annál is nagyobb – a többlet.

Egyetlen bökkenő, ami tapasztalható: az eladásnál, az új otthon építésénél a törvény ereje érvényesülhet, de mi van azzal a több százezer épülettel, melyek átvizsgálása fontos lenne? Talán, ehhez kellene a kormánynak (anyagi) segítséget nyújtani!

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában