Helyi közélet

2012.01.03. 10:02

Szerencsét hozó kéményseprők

Kisvárda - Bizonyára valamennyien ismerik a babonát, miszerint a kéményseprő szerencsét hoz.

Kisvárda - Bizonyára valamennyien ismerik a babonát, miszerint a kéményseprő szerencsét hoz.Nem véletlen, hogy a szerencsét, bőséget, boldogságot kívánó újévi naptárak és képeslapok is gyakran ábrázolnak kéményseprőket, holott ma már egyre ritkábban találkozunk velük. Ami pedig még ennél is nagyobb baj, hogy ritkábban hívjuk őket kéményt takarítani is, pedig a tüzelő minőségére sokkal kevésbé ügyelünk, mint nagyapáink.

Természetesen többfajta magyarázata is létezik a babona eredetének. Az egyik szerint például úgy keletkezhetett, hogy amikor a fiatal lányok találkoztak a fekete füstfaragóval, utána mindig azt mondták, hogy "szerencsém volt, mert nem kormozott össze". Egyfajta elképzelés szerint ebből a mondókából a mai korra csak az maradt meg, hogy "szerencsém lesz, hiszen találkoztam egy kéményseprővel".

A legvalószínűbb története a hiedelem kialakulásának az, hogy azért hoz szerencsét a kéményseprővel való találkozás, mert régen azoknál a házaknál, ahova mentek, nem fordult elő a tüzelésből eredő tragédia, nem égett le a ház. Manapság az olaj-, gőz- és gázfűtés korában el sem tudjuk képzelni, mit jelentett régen az a bizonyos "családi tűzhely": nemcsak a meleget és a főtt ételt, hanem magát az életet is. A tűz azonban nemcsak az ember legjobb barátja, hanem az egyik legveszedelmesebb ellensége is. A fából épült vagy gerendavázas, náddal, zsúppal fedett házakra különösen veszélyes volt a tűz. Ezért az az ember, aki a kéményt rendben tartja, a tűztől óv, vagyis nagyon fontos személyiség.

Az új esztendő harmadik napján – a tavalyi évhez hasonlóan – Kisvárda Polgármesteri Hivatalát is megtisztelték jelenlétükkel a kéményseprők megyei képviselői. A cilinderes, drótkefés úriemberek láttán bizony kapkodtak gombjaik után a városlakók és a hivatal dolgozói is. Hiszen – a babona alapján – ha kéményseprőt látunk gyorsan valamiféle gombot keresünk a ruházatunkon, s azt jól megcsavargatjuk, közben pedig le sem vesszük a szemünket a - lehetőleg kormos képű - szerencsehozóról. Sőt, még szerencsésebb, ha magának, a kéményseprőnek a gombját csavargatjuk meg.

Leleszi Tibor polgármester és dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő örömmel fogadták különleges vendégeiket, akik jókívánságaikkal, szerencsét hozó jelenlétükkel sikeres, eredményes esztendőt kívántak Kisvárdának, városunk vezetőinek és rajtuk keresztül a település valamennyi lakójának.

Valkó László, a Kéményseprőipari Kt. ügyvezetője a személyes beszélgetés során felelevenítette a régi idők kéményseprő-mesterségét, valamint említést tett arról is, hogy jelenleg hány fős a magyarországi kéményseprő mesterek létszáma, amelyen belül négy hölgy is van, országos szinten.

Fehér István, a Carbon Szaksz Bt. kisvárdai, fehérgyarmati és vásárosnaményi térségének vezetője rövid beszámolót tartott az általa érintett kéményseprői kirendeltségek múltjáról és jelenlegi feladataikról.

A kéményseprők ruházata és felszerelése nem sokat változott az évszázadok folyamán: ma is fekete, megkötős ujjú daftinruhát, sapkát, fehér szájvédőt viselnek és létrát, nyírfa seprűt, drótkaparót hordanak magukkal. Csupán a régi fapapucsot váltotta fel a bakancs, valószínűleg azért is, mert ma már kevés az olyan széles kémény, amelybe be lehet mászni. „Régen az ilyen Steiger-kéményekben füstölték a szalonnát, kolbászt; a kéményseprő ha jól végezte a dolgát, kapott is belőle.” - mondta mosolyogva az egyenruhát viselő Kiss Tibor kéményseprőmester.

Ilyenkor, újév után a kéményseprők ajándékot is vittek minden házba, a következő évre szóló falinaptárt. Ez a hagyomány máig is él, a kisvárdai Polgármesteri Hivatal dolgozói is kaptak falinaptárt és pár szerencsét hozó mondatot a mosolygós, elegáns és kivételesen tiszta arcú, kormozatlan újévi kéményseprőtől.

- Durucz Gabi -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában