Helyi közélet

2012.01.25. 15:25

Új képekkel bővült a gyűjtemény Tiszadadán

Tiszadada - Tiszadadán Holló László festőművész születésének 125. évfordulójára készülnek.

Tiszadada - Tiszadadán Holló László festőművész születésének 125. évfordulójára készülnek.Festményeket helyeznek precíz mértékkel, fényeket állítanak be, katalógust készítenek, könyvet írnak, s már készül egy emlékmű terve is. Így zajlik a készülődés Tiszadadán, ahol a márciusban ünneplik Holló László Kossuth és Munkácsy – díjas festőművész születésének 125. évfordulóját. Holló László festőművész „dada szerelmese” volt, aki egyszemélyes barbizonjában több mint 30 nyarat töltött el a településen.

Olajfestmények ajándékba

A művész nagy hatása a településre elvitathatatlan: az ezredforduló környékén a helyi általános iskola felvette a nevét, mellszobrot is állítottak a művésznek az iskola kertjében, 2010-ben pedig sikerült létrehozni a művész nevét viselő, gazdag képzőművészeti anyagot tartalmazó, egyre bővülő emlékházat is.

Közel a születés jelentős évfordulójához, a művész fogadott unokája, a hagyomány ápolásának elkötelezett híve, dr. Ujváry Zoltán professzor emeritus 7 darab olajfestményt ajándékozott a Holló László Emlékház gyűjteménye részére, mely így Kelet-Magyarország egyik legjelentősebb képzőművészeti emlékházává, Holló emlékhellyé vált.

Ismertté vált a község

- Hazánkban számos település, így Kiskunfélegyháza, a művész szülővárosa, Debrecen, Hajdúhadház, s természetesen Tiszadada is csatlakozik a márciusi megemlékezésekhez, ünnepségekhez. Tiszadadán, március második hetében rendezzük meg a már szokásos Holló László hetet. Rendezünk iskolai rajzversenyt, könyvbemutatót, állítunk emlékművet a művész tiszteletére, s ekkor mutatjuk be kiállításon az emlékház gyűjteménye részére ajándékozott olajfestményeket is. Tiszadada sokat köszönhet Holló Lászlónak. Nem csak kiváló alkotások birtokosa lehet a község, de a művész munkája és képei révén Tiszadada község is ismertté vált a hazai és nemzetközi képzőművészeti életben, valamint a művészettörténetben. Kötelességünknek érezzük és örömmel tesszük, hogy a művész emlékét maximális tisztelettel ápoljuk, alkotásait bemutatjuk, művészeti hagyatékát megőrizzük - mondta el portálunknak ifj.Kovács Géza közművelődés vezető, a gyűjtemény kurátora.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában