Helyi közélet

2012.01.15. 14:44

Vendégsorok: A csábítás vége

Van az úgy, hogy egy régóta szomorúságot okozó jelenségről fellélegzést engedő hírt olvashatunk. Mert mi mást gondolhatnánk arról, hogy a hónap közepétől várhatnak értesítést a bedőlt hitelesek arról,  kinek az ingatlanát veszi meg az állam s hogy márciusban már az első ilyen lakásokat is megvásárolja a Nemzeti Eszközkezelő. Angyal Sándor jegyzete

Van az úgy, hogy egy régóta szomorúságot okozó jelenségről fellélegzést engedő hírt olvashatunk. Mert mi mást gondolhatnánk arról, hogy a hónap közepétől várhatnak értesítést a bedőlt hitelesek arról,  kinek az ingatlanát veszi meg az állam s hogy márciusban már az első ilyen lakásokat is megvásárolja a Nemzeti Eszközkezelő. Angyal Sándor jegyzeteBár győzelmi hangulatba ettől egyáltalán nem jutnak az érintettek, de kétségtelen, hogy a korábbi években svájci frankhitel segítségével hajlékhoz jutottak kilátástalanságán most megpróbál a kormány segíteni. Azokon főként, akiknek még reményük sincs az egyösszegű végtörlesztésre, mert örülnek, ha élelemre, fűtésre jut a keresetükből vagy a segélyükből. Nehéz szülés volt az Eszközkezelő létrehozása, hiszen előbb meg kellett teremteni az állami forrásokat ahhoz: aki ilyen módon annyira eladósodott a forint gyengülése miatt, hogy a tartozása  brutálisan emelkedett, annak – azoknak – a megsegítése súlyos százmilliárdokat igényel a költségvetésből.  Ráadásul rendezni kellett az ilyen adósok körét is: lakásra és legalább kétgyermekes családnak tudnak ekképp segíteni, –az utóvásárlókról szó sincs – aminek persze nem kis ára van. (Hallani, hogy az egy gyermekesekre is ki szeretnék terjeszteni az akciót.) Az érintetteknek le kell mondaniuk a lakás tulajdon- és öröklési jogáról, az az államra száll. De nem kell elköltözniük, hurcolkodniuk a benne lakóknak, mert lakbér fejében továbbra is ott élhetnek, ahol már megszokták. Csak éppen sárga csekkek, meg banki felszólítások nem keserítik napjaikat. Ehhez azonban még tisztázni kell további feltételeket, a lakbér garanciáit, a  szociálisan rászorultság tényét, a módosabbak kiszűrését, a teendő lépések pontos határidejét, stb.  

Az érdeklődés egyre fokozódik a lehetőség iránt. Már január elején csaknem nyolcszázan hívták az Eszközkezelő információját ezügyben (az  érdeklődők negyede a fővárosból jelentkezett, de sokan találhatók fizetni már képtelen,  láthatóan rászoruló, főleg többgyermekes családok a Tiszántúl 3 megyéjében, köztük a mienkben is.) A bankok már január második felétől közlik levélben, hogy az eladósodott lakásokat állami értékesítésre felajánlják.A mostanában sokszor – és nem ok nélkül – birált kormányzat  e lépése némileg jóváteszi elődjei hibáját, a bankok megítélése is változhat, annak ellenére, hogy az adósság halmozódása előtt sokakat az alacsony árfolyam csábított (ámított?) a hitel felvételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában