Helyi közélet

2012.02.22. 14:50

A Nyírvidék újság megmentése a jövő számára

Nyíregyháza - Több, főként nyíregyházi magánszemély arra vállalkozott, hogy anyagilag hozzájárul a 1880 és 1944 között megjelent, s az emberek tájékoztatásában kulcsszerepet betöltő Nyírvidék című újság egy-egy példánya digitalizálásának költségeihez.

Nyíregyháza - Több, főként nyíregyházi magánszemély arra vállalkozott, hogy anyagilag hozzájárul a 1880 és 1944 között megjelent, s az emberek tájékoztatásában kulcsszerepet betöltő Nyírvidék című újság egy-egy példánya digitalizálásának költségeihez.A kezdeményezést a nyíregyházi városi és megyei könyvtár, a Jósa András Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár karolta fel. Az érdeklődőknek bemutatták az újság néhány példányának digitalizált változatát. A szakemberek elmondták, hogy céljuk lehetővé tenni a lapszámok olvasását mindenki számára, valamint a több évtizedes újságok papírját megóvni a lapozásukkal véletlenül is együtt járó szakadástól, töréstől és egyéb károsodástól, pusztulástól. A digitalizálással mód nyílik az újságokban szereplő cikkekben előforduló szavakra való rákeresésre is, ezzel jelentősen megkönnyítve a kutatók és az olvasók munkáját. Az oldalak ki is nyomtathatók. Elhangzott, hogy a lap azért tudott egy emberöltőn át fennmaradni, megjelenni, mert biztos volt a kiadói és a nyomdai háttere, 1885-től Szabolcs Vármegye hivatalos lapja volt, de a tanító egyesület közlönyének szerepét is betöltötte. Az írásai tárgyszerűek voltak, valamint rendszeresen olvashatók voltak benne szépirodalmi alkotások is. A kutatók a szóban forgó sajtótermék erényének tartják azt is, hogy nem törekedett üzleti haszonszerzésre.

A könyvtári rendezvényen részt vevő számos neves közéleti személyiségen kívül például a Kelet-Magyarország egykori főszerkesztője, Kopka János és a kulturális rovat egykori oszlopos tagja, Reszler Gábor Nyírvidék-örökbefogadó tette hatott meg. Arra gondoltam, remélhetően valamikor valakik a Kelet-Magyarország egy-egy számát is örökbe fogadják majd az ezen módon.

Cselényi György 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában