Helyi közélet

2012.02.01. 18:54

Gyógyvarázs: a gyermekek lélegeztetése a legfontosabb a mentésben

Tiszalök - Összesen 2,5 millió forintos karácsonyi segítség az OMSZ tiszalöki, martfűi és várpalotai mentőállomásának

Tiszalök - Összesen 2,5 millió forintos karácsonyi segítség az OMSZ tiszalöki, martfűi és várpalotai mentőállomásának– Minden évben, így 2011 karácsonyán is a K&H gyógyvarázs program számára ajánlottuk fel azt az összeget, amit ügyfeleink és üzleti partnereink ajándékozására szántunk, hogy orvosi műszerek beszerzésével segítsük a magyar gyermek-egészségügyi intézményeket. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy a jövő társadalmának tagjai is teljes életet élhessenek. 8 millió forint állt rendelkezésünkre, ezt osztottuk el öt intézmény között, akik jelentkeztek a gyógyvarázs pályázatára. Kikértük ügyfeleink, partnereink és munkatársaink véleményét is, akik egy nyilvános honlapon szavazhattak az öt intézmény egyikére és az ő segítségükkel döntöttük el, melyik kórház, illetve intézmény, milyen mértékben részesüljön az összegből. Így a győri kórháznak 3,5 millió, az OMSZ három mentőállomásának 2,5 millió, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetnek pedig 2 millió forint értékben vásároltunk életmentő eszközöket – mondta Horváth Magyary Nóra kommunikációs igazgató.

A tiszalöki mentőállomáson 1 esetkocsi, 2 mentőgépkocsi, 5 mentőtiszt, 12 mentőápoló és 12 mentő-gépkocsivezető teljesít szolgálatot.  30 km-es sugarú körben, éves szinten 3500-4000 esetet látnak el. – Esetkocsink felszerelése megfelel a rendeletben előírtaknak, azonban szükségünk van olyan további speciális eszközökre is a sürgősségi betegellátásban, amelyek bizonyítottan növelik a betegek életesélyeit, gyógyulási kilátásait. A gyermekek mentéséhez az ő paramétereikhez igazított eszközöket igényeltünk, melyek jelenleg nem minden esetben állnak rendelkezésre. A gyógyvarázs karácsonyi ajándékaként kapott műszerek mind a mentősök, mind a sérültek számára fontos eszközök  – mondta Juhász Norbert, az OMSZ Tiszalöki Mentőállomásának vezetője.

A gyermek vákuum végtagrögzítő szett nagyon fontos szerepet játszik a sérültek biztonságos szállításánál, mert felveszi a test alakját, s így rögzíti a gyermek egész testét. – Az intraosszeális fúrót akkor használjuk csecsemők vagy 6 évnél fiatalabb gyermekek esetében, ha azonnal vénát kell biztosítani, ami a speciális méretek miatt nehezebben kivitelezhető. A fúró segítségével a csontba, pontosabban a velőűrbe vezetünk egy tűt, amelyen keresztül gyógyszert, infúziót adhatunk a betegnek. A légút biztosításra használt gyermek intubációs lapoc pedig egy speciális fém eszköz, amely a csecsemők intubálásánál, lélegeztetésénél fontos. Ezek a felszerelések segítenek bennünket abban, hogy biztonságosan szállíthassuk és lélegeztethessük a sérült gyermekeket, hiszen sok esetben a lélegeztetés a legfontosabb a mentésben – avatott a részletekbe Juhász Norbert.

A K&H gyógyvarázs a program fő elemét képező országos pályázat során évente 25 millió forintos műszertámogatást ad a pályázó gyermek-egészségügyi intézeteknek. Az elmúlt nyolc évben már 141 intézmény (köztük 100 kórház és 41 mentőszolgálat) kapott összesen több mint 383 millió forint értékű műszert az ország 19 megyéjében. A pályázaton kívül a pénzintézet évi több alkalommal egyéb forrásokból is támogatja a gyermek-egészségügyi intézményeket. Így egy pályázati év során többször, például karácsonykor is választ a pályázatok közül. A program nyolc év alatt összesen több mint 74 millió forint értékben nyújtott támogatást karácsonyi adomány formájában 23 kórháznak és 8 mentőszolgálatnak.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában